Η Πορτογαλία υιοθέτησε το NutriScore ως επίσημη -αλλά εθελοντική- διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για την προώθηση της υγιεινής διατροφής, με τους ερευνητές να κάνουν λόγο για "μεγάλη νίκη για την επιστήμη και τη δημόσια υγεία".
Στις 4 Απριλίου 2024, η πορτογαλική κυβέρνηση δημοσίευσε το διάταγμα n.º 3637/2024 στην επίσημη εφημερίδα της, επιβεβαιώνοντας ότι η ετικέτα NutriScore ήταν η διατροφική ετικέτα που είχε "τις καλύτερες προϋποθέσεις για να υιοθετηθεί στην Πορτογαλία".
Αυτό σημαίνει ότι οκτώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει την ετικέτα NutriScore ως επίσημη διατροφική ετικέτα στην πρόσοψη της συσκευασίας, επτά από τις οποίες είναι κράτη μέλη της ΕΕ: Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία.
Ένας σαφής, απλός τρόπος καθοδήγησης των υγιεινών διατροφικών επιλογών
Συντάχθηκε από την Πορτογαλίδα υφυπουργό για την προαγωγή της υγείας, Margarida Ferna, στο κείμενο του κανονισμού σημειώνεται ότι η υψηλή συχνότητα των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή απαιτεί παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία, ιδίως τη διάθεση διατροφικών πληροφοριών στους καταναλωτές μέσω της συσκευασίας των τροφίμων.
"[Αυτό] μπορεί να καθοδηγήσει πιο υγιεινές διατροφικές αποφάσεις, ιδίως όταν οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζονται με απλό και σαφή τρόπο", σημειώνεται.
Το Εθνικό Πρόγραμμα για την Προώθηση της Υγιεινής Διατροφής (PNPAS) της Πορτογαλίας έχει διεξάγει αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι μια σαφής και κατανοητή διατροφική ετικέτα θα μπορούσε να βοηθήσει τους Πορτογάλους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Οι μελέτες έδειξαν ότι το 40% των ερωτηθέντων δεν κατανοούσε τις διατροφικές πληροφορίες που παρουσιάζονται σήμερα στις ετικέτες τροφίμων και ότι η δυσκολία αυτή ήταν σημαντικά μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων με χαμηλότερη μόρφωση. Οι μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι οι διατροφικές ετικέτες που χρησιμοποιούν ένα χρωματικό σύστημα μπορεί να είναι πιο εύκολα κατανοητές και ότι οι άνθρωποι έχουν τρεις έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν ένα πιο υγιεινό τρόφιμο όταν χρησιμοποιούνται τέτοιες διατροφικές ετικέτες στη συσκευασία.
Ενώ ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης και κατασκευαστές στην Πορτογαλία χρησιμοποιούσαν ήδη το NutriScore στα προϊόντα τους - για παράδειγμα η ALDI και η Nestlé - η κυβέρνηση σημείωσε επίσης ότι, ελλείψει επίσημα υποστηριζόμενης ετικέτας, ορισμένες επιχειρήσεις τροφίμων προσέθεταν άλλες διατροφικές ετικέτες στις συσκευασίες των προϊόντων τους, γεγονός που προκαλούσε σύγχυση στους καταναλωτές.
"Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ένα ενιαίο σύστημα διατροφικής επισήμανσης, καθώς και να ενθαρρυνθεί η χρήση του μεταξύ των διαφόρων οικονομικών φορέων στον τομέα των τροφίμων", προστίθεται.
'Ελπίζουμε ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν'
Ο καθηγητής Serge Hercberg από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και το Πανεπιστήμιο Paris Cité, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας ερευνητών που δημιούργησε το NutriScore, δήλωσε ότι πρόκειται για "μια μεγάλη νίκη για την επιστήμη και τη δημόσια υγεία".
"Συγχαρητήρια στους Πορτογάλους συναδέλφους μας και σε όλους όσοι υποστήριξαν το Nutri-Score και συνέβαλαν στην υιοθέτησή του στην Πορτογαλία", πρόσθεσε.
"Ελπίζουμε ότι, παρά την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποκύπτει στις πιέσεις των οικονομικών και πολιτικών λόμπι και δεν έχει ακόμη υιοθετήσει το NutriScore ως την υποχρεωτική διατροφική ετικέτα στην πρόσοψη της συσκευασίας για την Ευρώπη, άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας και θα ενταχθούν στις οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη υιοθετήσει και εφαρμόσει το NutriScore".
Πίεση στην Επιτροπή να εισαγάγει πανευρωπαϊκή διατροφική ετικέτα
Οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ δεν μπορούν να καταστήσουν υποχρεωτική τη διατροφική επισήμανση στην πρόσοψη της συσκευασίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εμπορικό εμπόδιο εντός της ενιαίας αγοράς του μπλοκ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να εισαγάγει μια υποχρεωτική πανευρωπαϊκή ετικέτα, αλλά αυτό έχει καθυστερήσει εδώ και χρόνια λόγω της έντονης αντίδρασης ορισμένων βιομηχανικών κλάδων και εθνικών κυβερνήσεων, όπως η Ιταλία.
Ωστόσο, η κοινωνία των πολιτών και οι δημόσιες οργανώσεις καλούν την Επιτροπή να αναλάβει δράση.
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Πορτογαλίας, η οργάνωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών και ο οργανισμός παρακολούθησης της βιομηχανίας τροφίμων Foodwatch International έγραψε στο Twitter στο X: "Επιτροπή της ΕΕ, είναι καιρός για μια ενιαία, υποχρεωτική διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας σε όλη την Ευρώπη. Ας καταστήσουμε την υγεία προτεραιότητα!"
Η Emma Calvert, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής τροφίμων στην οργάνωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών BEUC με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε προηγουμένως στο Ingredients Network: "[Υποστηρίζουμε] τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθήσει μια υποχρεωτική διατροφική ετικέτα στην πρόσοψη της συσκευασίας σε ολόκληρη την ΕΕ και πιστεύουμε ότι το Nutri-Score είναι η καλύτερη ετικέτα για τη δουλειά αυτή.
"Ωστόσο, εάν η Επιτροπή δεν καταφέρει να προχωρήσει σε αυτό το αρχείο, θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να προχωρήσουν περαιτέρω και να καταστήσουν υποχρεωτική τη διατροφική επισήμανση στην πρόσοψη της συσκευασίας στο κράτος μέλος τους".
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις