Αγελάδες: Μειωμένος ο πληθυσμός στην Ε.Ε.

Το 2023 ο αριθμός των αγελάδων στην Ε.Ε. μειώθηκε συγκριτικά με το 2022. Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί μείωση 1% σε ετήσια βάση, αν και μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2022 και 1ης Δεκεμβρίου 2023 η μείωση ήταν περίπου 2% στις κύριες χώρες παραγωγής αγελάδων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στην τελευταία έκθεση της Idele Milk - Meat Trends αναφέρεται: -3% στην Ιταλία, -2% στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, -1% στην Ολλανδία.

Η μόνη εξαίρεση ήταν η Πολωνία, της οποίας η απογραφή αυξήθηκε κατά 1% μετά από τρία χρόνια πτώσης. Το μεγαλύτερο μέρος της απογραφής αγελάδων, αφορούν στη γαλακτοπαραγωγή, επομένως αυτή η ανάκαμψη έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στις παραδώσεις γάλακτος κατά 2% στη χώρα.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, η Γαλλία έχει δει μεγάλες μειώσεις στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023. Αυτή η μείωση έχει επιβραδυνθεί από τα τέλη του 2023, μιας και η τιμή του γάλακτος παραμένει ελκυστική. 

Στην περίπτωση της Ισπανίας, η έντονη ξηρασία 2022/23 επιτάχυνε τη σφαγή αγελάδων το Μάιο και τον Ιούνιο του 2023.

Στην Ιρλανδία, το κοπάδι των αγελάδων υπέστη μεγάλη μείωση ύψους 5% το 2023. Σύμφωνα με την Idele, πολλοί μικροκαλλιεργητές αποθαρρύνονται από την τελευταία μεταρρύθμιση της ΚΑΠ ή αποκλείονται από ορισμένα εθνικά προγράμματα. 

Επιπλέον, πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν άλλες πηγές εισοδήματος και κράτησαν τις αγελάδες τους αποκλειστικά λόγω συναισθηματικών λόγων ή απλά για να διαιωνίσουν την παράδοση, οπότε όταν η κατάσταση έγινε δύσκολη, αποφάσισαν να μειώσουν τα κοπάδια τους. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις