Οι ισπανοί κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις τιμές στο γάλα

Στους δρόμους βγήκαν οι Ισπανοί κτηνοτρόφοι διαμαρτυρόμενοι για την πτώση στην τιμή του γάλακτος. Περίπου 50 άτομα βρέθηκαν μπροστά από την αντιπροσωπεία της Πολιτειακής Κυβέρνησης στη Χιρόνα. 

Το σωμάτιο Unio de Pagesos καταγγέλλει ότι η τιμή του γάλακτος που λαμβάνουν οι παραγωγοί έχει υποχωρήσει ξανά και φτάνει τα 47 λεπτά ανά λίτρο, με τις προβλέψεις να μην είναι θετικές.

Σημειώνει επίσης ότι η πτώση στο κόστος παραγωγής που ισχυρίζονται οι γαλακτοβιομηχανίες, δεν δικαιολογεί τη μείωση των τιμών διότι εκτός από το ότι λαμβάνεται υπόψη ότι η ξηρασία θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες αποδόσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το παρατηρητήριο γάλακτος επιβεβαιώνεται ότι από το 2006 έως το 2022 οι Καταλανικές γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις είχαν κέρδη μόνο πέντε χρόνια, ενώ τα άλλα 12 έτη κατέγραφαν απώλειες.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι από τις 993 γαλακτομικές εκμεταλλεύσεις το 2006, σήμερα να φτάνουν μόλις τις 345. 

στη Καταλονία οι γαλακτοπαραγωγικές μονάδες από 993 το 2006 που ήταν τώρα φτάνουν μόλις 345.

Η Unio de Pagesos θεωρεί ότι η καταστροφή των κτηνοτρόφων οφείλεται στις πιέσεις που δέχονται από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες συνεχώς πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές, αποκομίζοντας όλο και μεγαλύτερο οικονομικό κέρδος.

Δίκαια λύση σύμφωνα με τη ίδια είναι σταθερή τιμή και με την πάροδο του χρόνου για να μην χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις