Διαδικτυακή συμβουλευτική ενημέρωση σε προβατοτρόφους της Λήμνου

Διαδικτυακή συμβουλευτική ενημέρωση σε προβατοτρόφους της Λήμνου από το τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας της Φλώρινας, για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη οικοτεχνικού τυροκομείου στις προβατοτροφικές τους μονάδες.

 

Στην Φλώρινα την Τρίτη 23 Απριλίου, στο κτίριο του Τμήματος Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συμβουλευτική ημερίδα με θέμα «Ζωοτεχνική συμβουλευτική για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη οικοτεχνικού τυροκομείου σε προβατοτροφικές μονάδες», στο πλαίσιο του έργου «Terra Graeca: Small Farm to Market».

Την παρουσίαση του θέματος επιμελήθηκε και πραγματοποίησε ο κ. Δημήτρης Ρουκάς M.Sc., Τεχ. Γεωπόνος, υποψήφιος διδάκτορας στην επιστήμη της «Ζωοτεχνίας» στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Χαιρετισμό και εισήγηση στο θέμα προς τους συμμετέχοντες έγινε από τον επιβλέποντα καθηγητή Δρ. Κωνσταντίνο Ζαραλή, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας. Από το MedINA, χαιρετισμό προς τους φοιτητές και τους παραγωγούς απηύθυναν οι Ρήγας Ζαφειρίου, συντονιστής του προγράμματος για τα Αειφόρα Αγροδιατροφικά Συστήματα και Δανάη Σφακιανού, γεωπόνος του προγράμματος και υπεύθυνη της πιστοποίησης Terra Vita.

Οι φοιτητές του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την διάλεξη ζωντανά μέσω διαδικτύου και να συμμετέχουν διαδραστικά σε αυτήν. Επίσης στην ημερίδα συμμετείχαν προβατοτρόφοι της Λήμνου, ζωοτέχνες, κτηνίατροι και σύμβουλοι αγροτικών επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη οικοτεχνικών τυροκομείων στο νησί.

Η ημερίδα είχε ως σκοπό να ενημερώσει όσους ενδιαφέρονται ή συνδέονται με τον κλάδο της ζωικής παραγωγής (προβατοτρόφοι, σύμβουλοι, επιστήμονες Ζωικής Παραγωγής, κτηνίατροι παραγωγικών ζώων κ. τ. λ.) για την δυνατότητα που προσφέρει η οικοτεχνική τυροκόμηση στον επαγγελματία κτηνοτρόφο, ιδρύοντας ένα οικοτεχνικό τυροκομείο. Η δημιουργία του μπορεί να γίνει σ' ένα πολύ μικρό μέρος στο χώρο της εκμετάλλευσής του μετατρέποντάς το σε μια μικρή μεταποιητική μονάδα ιδιοπαραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Η ¨μεταμόρφωση του κτηνοτρόφου σ΄ ένα τυροκόμο¨, δίνει προστιθέμενη αξία στην κτηνοτροφική του παραγωγή, μειώνοντας παράλληλα το επιχειρηματικό ρίσκο. Στην παρουσίαση έγινε αναφορά τα βήματα που πρέπει να κάνει ο επαγγελματίας κτηνοτρόφος για να ιδρύσει και να αναπτύξει, στην κτηνοτροφική του εκμετάλλευσή, μικρής κλίμακας παραδοσιακό τυροκομείο, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και τις σύγχρονες υγειονομικές απαιτήσεις. Καθώς το οικοτεχνικό τυροκομείο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και η λειτουργία του εξαρτάται άμεσα από τη παραγωγικότητά της, αναλύθηκαν οι ζωοτεχνικές μεταβλητές και παράμετροι που επηρεάζουν την παραγωγικότητα του οικοτεχνικού τυροκομείου. Επίσης έγινε αναλυτική αναφορά στα διαθρωτικά χαρακτηριστικά της εκτροφής των ζώων, μιας και αυτή αντικατοπτρίζεται στα ιδιοπαραγώμενα γαλακτοκομικά προϊόντα της οικοτεχνικής τυροκόμησης. Ακόμη παρουσιάστηκαν τα διαθρωτικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την λειτουργία του οικοτεχνικού τυροκομείου και επιδρούν στην παραγωγή και την προώθηση των προϊόντων του. Αναλύθηκαν οι παράμετροι τους οποίους οφείλουν να προσέξουν οι κτηνοτρόφοι ώστε να δημιουργήσουν μια βίωση οικοτεχνική μονάδα περνώντας από την κτηνοτροφική παραγωγή σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο του τρόπου ζωής τους.

Στο τέλος της διάλεξης πραγματοποιήθηκε διάλογος με τους ενδιαφερόμενους, τεθήκαν ερωτήματα, δόθηκαν απαντήσεις και μέσα από την καταρτισμένη παρουσίαση έγινε άρση πολλών προβληματισμών ως προς το εγχείρημα της οικοτεχνικής τυροκόμησης.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της προώθησης των οικοτεχνικών τυροκομείων στη Λήμνο και της συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους κτηνοτρόφους του νησιού. Το εγχείρημα είναι μέρος της δράσης για την δυνατότητα, ίδρυσης, λειτουργίας και ανάπτυξης οικοτεχνικών μονάδων, του προγράμματος «Terra Graeca Small Farm to Market». Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των παραγωγών και τη δημιουργία ευκαιριών για νέους. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις