Μειωμένη είναι η προσφορά γάλακτος παγκοσμίως. Στην Ε.Ε. τον περασμένο Ιανουάριο οι παραδόσεις μειώθηκαν κατά 2,3%, ποσοστό αντίστοιχο με το Δεκέμβριο. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία παρουσίασαν πτώση σε όγκο.
Στην Ιρλανδία, η προσφορά γάλακτος μειώθηκε έως και 22%. Η Πολωνία παραμένει εξαίρεση και παρουσιάζει ανάπτυξη εδώ και καιρό.
Η παραγωγή γάλακτος τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Νέα Ζηλανδία μειώθηκε περισσότερο από 1%. Η επιτάχυνση της πτώσης συνεχίστηκε στην Αργεντινή (-13%), η οποία οφειλόταν κυρίως στην ξηρασία.
Από την άλλη πλευρά, η αυστραλιανή παραγωγή γάλακτος συνέχισε να αυξάνεται (+5%), όπως και αυτή της Ουρουγουάης (+3%).
Ο συνολικός όγκος των κύριων εξαγωγέων γαλακτοκομικών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε.) ήταν 1% χαμηλότερος τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023.
Πώς είναι η κατάσταση στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων
Η τιμή του βουτύρου παρουσίασε έντονη διακύμανση τους πρώτους 3 μήνες του 2024. Μετά την άνοδο που σημειώθηκε από τα μέσα Φεβρουαρίου έως και τις αρχές Μαρτίου, έχει δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις λόγω απροθυμίας των αγοραστών.
Η τιμή σταθεροποιήθηκε στα τέλη του Μαρτίου λόγω της ελαφράς αύξησης της ζήτησης.
Η τιμή του γάλακτος σε σκόνη δέχθηκε πιέσεις ξανά το Μάρτιο, μετά από μια ελαφρά ανάκαμψη το Φεβρουάριο. Οι πιο αρνητικές προοπτικές της αγοράς οφείλονταν στην καθυστέρηση της ζήτησης και στην εποχική αύξηση της προσφοράς.
Στην παγκόσμια αγορά, η Ευρώπη πρέπει να ανταγωνιστεί με φθηνότερα προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ωκεανία.
Τέλος, όπως και στην περίπτωση του βουτύρου, το επίπεδο των τιμών του γάλακτος σε σκόνη σταθεροποιήθηκε περί τα τέλη Μαρτίου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις