Τα στοιχεία που αποκάλυψε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σχετικά με τις εισαγωγές σιτηρών της Αλγερίας αντικατοπτρίζουν την κατεύθυνση της διπλωματικής πυξίδας της τα τελευταία χρόνια, όπου σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη στροφή που άφησε επιπτώσεις στις σχέσεις της με την πρώην αποικία της, τη Γαλλία, η οποία μονοπωλούσε την αγορά σιτηρών στην Αλγερία για δεκαετίες λόγω της συνεννόησης των εσωτερικών κομμάτων.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για τις εισαγωγές δημητριακών της Αλγερίας, η Αλγερία είδε μια σημαντική μείωση των φορτίων που αγόραζε από τη γαλλική αγορά για πολλά χρόνια, και η μείωση αυτή έφτασε πάνω από τρεις φορές, υπέρ ενός άλλου παραδοσιακού συμμάχου, της Ρωσίας, η οποία δεν ήταν ένας εξέχων εταίρος για την Αλγερία εκτός της χώρας. Η αγορά όπλων, όπως είναι γνωστό.
Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, η αξία των αγορών γαλλικού σιταριού από την Αλγερία κατέρρευσε, από 834 εκατομμύρια ευρώ το 2022 σε περίπου 166 εκατομμύρια ευρώ το 2023, αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης που ελήφθη το 2021 για την αναθεώρηση του βιβλίου όρων και προϋποθέσεων για τις συμφωνίες αγοράς σιτηρών από το εξωτερικό, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί για να εδραιώσει τη γαλλική ηγεμονία σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, ανοίγοντας το δρόμο για το ρωσικό σιτάρι, το οποίο στα μάτια των ειδικών θεωρείται το ακριβότερο σε διατροφική αξία και το φθηνότερο σε τιμή.
Στο πλαίσιο αυτό, οι γνωρίζοντες την αγορά σιτηρών αναμένουν ότι κατά το τρέχον έτος (2024/2025) οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού θα αυξηθούν σε πρωτοφανή επίπεδα, φθάνοντας περίπου τα τρία εκατομμύρια τόνους, δηλαδή αύξηση κατά 1,3 εκατομμύρια τόνους.
Η μείωση των αλγερινών αγορών γαλλικού σιταριού συνέπεσε με μια περίοδο διπλωματικής αναταραχής μεταξύ των δύο χωρών, σε σημείο που η Αλγερία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Παρίσι περισσότερες από μία φορές μέσα σε μόλις δύο χρόνια.
Την ίδια περίοδο σημειώθηκε επίσης μεγάλη αντιπαράθεση σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης και συζητήθηκε ο φάκελος του αποικιοκρατικού παρελθόντος της Γαλλίας στην Αλγερία. (Το ζήτημα της μνήμης) είναι ένα από τα ευαίσθητα ζητήματα που συνέβαλαν στην τροφοδότηση αυτής της σύγκρουσης, η οποία συνεχίζεται ακόμη, αν και λιγότερο έντονα από πριν.
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε τις προκλητικές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron, στις αρχές Οκτωβρίου 2021, στις οποίες άρχισε να αμφισβητεί την ύπαρξη αλγερινού έθνους πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία από το 1830-1962, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Γάλλους φοιτητές, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Monde».
Τότε, αυτό ήταν το περιστατικό που οδήγησε την Αλγερία να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της, Μοχάμεντ Αντάρ Νταούντ, από το Παρίσι για διαβουλεύσεις. Το περιστατικό επαναλήφθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 με τον πρέσβη Saeed Moussi, μετά την εμπλοκή γαλλικών ιδιωτικών συμφερόντων στη λαθραία μεταφορά ενός Αλγερινού υπηκόου που καταζητείτο για δίκη μέσω των τυνησιακών συνόρων. Επέστρεψε μόνο μετά από διευθετήσεις. μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.
Η Αλγερία απελευθερώθηκε από τον γαλλικό έλεγχο των αλγερινών εισαγωγών σιτηρών μόνο αφότου οι αρμόδιες αρχές κατάφεραν το 2021 να βάλουν χέρι σε ένα δίκτυο που εμπλέκεται σε οικονομική κατασκοπεία και ζημίωσε σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα της χώρας με τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών προς τους Γάλλους εξαγωγείς σιτηρών στο πλαίσιο του Εθνικού Επαγγελματικού Γραφείου Σιτηρών, το δίκτυο που λειτουργούσε κρυφά για περισσότερα από 33 χρόνια, και ήρωάς του ήταν ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής συναλλαγών σε επίπεδο γραφείου, ο οποίος βρέθηκε να έχει στην κατοχή του λογαριασμούς σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Αλγερία και στο εξωτερικό, σε εκατομμύρια ευρώ, δολάρια και ριάλ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις