Προβλέψεις για εξαιρετική συγκομιδή για το ινδικό ρύζι

Η παραγωγή ρυζιού της Ινδίας προβλέπεται να φθάσει σε όγκο ρεκόρ 135,5-138 εκατ. τόνων το καλλιεργητικό έτος 2024-25 (Ιούλιος-Ιούνιος), καθώς οι πιθανότητες για το καιρικό φαινόμενο "La Nina" αναμένεται να αυξηθούν σταδιακά από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, δήλωσαν πηγές της αγοράς στην S&P Global Commodity Insights.

Μια εύρωστη συγκομιδή 2024-25 από τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο αναμένεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ρυζιού, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των τιμών και ενδεχομένως της αντιστροφής των περιοριστικών εμπορικών πολιτικών, εκτιμούν οι πηγές.

Η Commodity Insights αναμένει 135,5 εκατ. εκατ. τόνους παραγωγής ρυζιού το 2024-25, που αν πραγματοποιηθεί, ισοδυναμεί με τη συγκομιδή ρεκόρ της Ινδίας το 2022-23. Ωστόσο, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει υιοθετήσει μια πιο ανοδική στάση και προβλέπει ιστορικά υψηλό όγκο 138 εκατομμυρίων τόνων.

Αυτές οι υψηλές προβλέψεις βασίζονται στις προσδοκίες επαρκούς βροχόπτωσης το 2024 από το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας.

Η IMD έχει προβλέψει βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου για την Ινδία κατά την περίοδο των μουσώνων του 2024 (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), οι οποίες θα είναι εξαιρετικά ευεργετικές για τις καλλιέργειες kharif, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, δήλωσε έμπορος με έδρα το Vizag.

Η χώρα της Νότιας Ασίας παράγει ρύζι στις περιόδους kharif και rabi. Ενώ το ρύζι kharif, το οποίο περιλαμβάνει το 70% της παραγωγής της χώρας, συγκομίζεται συνήθως τον Νοέμβριο, το rabi φυτεύεται συνήθως τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο και συγκομίζεται τον Απρίλιο-Μάιο.

Ενίσχυση από τη La Nina

Μετά από μια τριετή παύση, η La Nina αναμένεται να επιστρέψει δυναμικά στις ινδικές ακτές μέχρι τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του IMD.

Οι ινδικές γεωργικές εκτάσεις έχουν πληγεί από το Ελ Νίνιο τα τελευταία τρία χρόνια, προκαλώντας παρατεταμένες ξηρασίες και σημαντική μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών, δήλωσε εξαγωγέας ρυζιού με έδρα την Κακινάδα. Έτσι, η επιστροφή του La Nina είναι μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση για τους αγρότες, είπε.

Η Λα Νίνια είναι ένα καιρικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον κεντρικό και ανατολικό ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό. Συνήθως φέρνει τεράστιες βροχοπτώσεις σε ολόκληρη την Ινδία, ενώ το Ελ Νίνιο συνδέεται με παρατεταμένο ζεστό και ξηρό καιρό στην υποήπειρο.

Στην Ινδία -όπου το 75% των ετήσιων βροχοπτώσεων προέρχεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των μουσώνων, η οποία διαρκεί μόλις τέσσερις μήνες- η La Nina συνήθως θεωρείται ως ενισχυτική όχι μόνο για τον τοπικό γεωργικό τομέα, αλλά και για την υπόλοιπη οικονομία, δήλωσε ένας μετεωρολόγος.

Και δικαίως, καθώς η γεωργία αντιπροσώπευε το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ινδίας ύψους 3,57 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2023-24 (Απρίλιος-Μάρτιος), σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Πιέσεις στις τιμές

Με τις προσδοκίες για έναν «πάνω από το κανονικό» μουσώνα το 2024, αυξάνονται ταυτόχρονα οι προοπτικές για μια γερή παραγωγή ρυζιού kharif.

Σύμφωνα με εμπόρους και εξαγωγείς ρυζιού, οι τιμές του paddy είναι πιθανό να τεθούν υπό τεράστια πίεση τις επόμενες εβδομάδες καθώς πλησιάζει ο μουσώνας. Η ινδική αγορά είναι πιθανό να πλημμυρίσει με ρύζι μετά από μια ισχυρή περίοδο kharif το 2024, οπότε η πίεση πώλησης αναμένεται να είναι τεράστια φέτος, δήλωσαν.

Οι προβλέψεις για την εγχώρια προσφορά ρυζιού υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση, καθώς η προσφορά ρυζιού στην Ινδία το 2024-25 θεωρείται ότι θα ανέλθει σε ρεκόρ 170 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Insights.

Μια ισχυρή εγχώρια προσφορά θα αποτελέσει πιθανότατα διπλό πλήγμα για τους εγχώριους εμπόρους ρυζιού, οι οποίοι ήδη ταλανίζονται από τις περιοριστικές εμπορικές πολιτικές του Νέου Δελχί που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2022.

Προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό των τροφίμων, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές σπαστού ρυζιού και επέβαλε πρόσθετους δασμούς στις εκροές λευκού ρυζιού μη μπασμάτι τον Αύγουστο του 2022. Και μέχρι τον Ιούλιο του 2023, η κυβέρνηση είχε περιορίσει τις εξαγωγές λευκού ρυζιού μη μπασμάτι, επέβαλε δασμό 20% στις αποστολές parboiled ρυζιού και καθόρισε ελάχιστη τιμή εξαγωγής για το basmati στα 950 δολάρια/mt.

Ως αποτέλεσμα, οι ινδικές εξαγωγές ρυζιού έπεσαν κατά 18,5% σε ετήσια βάση σε 16,5 εκατ. τόνους το 2023-24, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Insights.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ποικιλίας parboiled συνήθως εξάγεται σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, το ινδικό ρύζι basmati αποστέλλεται κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Το ινδικό parboiled παραμένει το πιο ανταγωνιστικό παρά τον εξαγωγικό δασμό

Όσον αφορά το ινδικό parboiled ρύζι, παρά τον εξαγωγικό δασμό 20%, εξακολουθεί να παραμένει το πιο ανταγωνιστικό σε τιμές στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Commodity Insights.

Μέχρι στιγμής κατά το ημερολογιακό έτος 2024, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 22 Μαΐου, η μέση ημερήσια εκτίμηση Platts για το ινδικό μακρόκοκκο Parboiled Milled Rice 5% STX FOB ήταν στα 531 δολάρια/mt, ενώ το ταϊλανδικό μακρόκοκκο Parboiled Milled Rice 100%STX FOB ήταν στα 606 δολάρια/mt, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Οι εξαγωγικοί δασμοί στο ινδικό parboiled ρύζι δεν έχουν επηρεάσει την ανταγωνιστικότητά του στην παγκόσμια αγορά, δήλωσε εξαγωγέας με έδρα το Δελχί. Ταυτόχρονα, το Νέο Δελχί αποκομίζει σημαντικά έσοδα από αυτή την πολιτική (εισφορά στις εξαγωγές parboiled), οπότε δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα ανατροπής της ακόμη και μετά τις εκλογές, είπε.

Υπάρχει μια συγκρατημένη συναίνεση μεταξύ της κοινότητας των εμπόρων ρυζιού ότι η νέα κυβέρνηση θα ανατρέψει, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, την απαγόρευση εξαγωγής λευκού ρυζιού εν μέσω προσδοκιών για μεγάλο εγχώριο πλεόνασμα.

Όλα εξαρτώνται τώρα από την περίοδο των μουσώνων, καθώς ακόμη και η παραμικρή ένδειξη ξηρού καιρού τον Ιούνιο-Ιούλιο σε βασικές περιοχές θα εμποδίσει πιθανότατα το Νέο Δελχί να χαλαρώσει τις περιοριστικές εμπορικές πολιτικές του, δήλωσε εξαγωγέας ρυζιού με έδρα την Καλκούτα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις