Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την υποχρεωτική απασχόληση Γεωλόγων στις μεταλλευτικές και λατομικές επιχειρήσεις

Την εφαρμογή του νομικού πλαισίου που προβλέπει και επιβάλλει την υποχρεωτική απασχόληση Γεωλόγων στις μεταλλευτικές και λατομικές επιχειρήσεις, ζητά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με επιστολή του στις αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τονίζει την αναγκαιότητα τήρησης των διατάξεων τόσο του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Υ.Α υπ’ αριθ. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011 ΦΕΚ 1227/Β’), όσο και του Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (ΦΕΚ 297/Α’

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι η απασχόληση των Γεωλόγων - μελών του σε κάθε στάδιο της παραγωγικής δραστηριότητας των προαναφερόμενων επιχειρήσεων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ορθολογικής έρευνας, εξόρυξης και αξιοποίησης των ορυκτών πρώτων υλών, την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα για τη βέλτιστη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ίδιων των επιχειρήσεων, για το λόγο αυτό άλλωστε ο νομοθέτης την ορίζει ως υποχρεωτική.

Τέλος, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στη διενέργεια των απαιτούμενων σχετικών ελέγχων στις μεταλλευτικές και λατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή αρμοδιότητάς σας, εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωσή τους με τις επιταγές της νομοθεσίας και να ενημερώσουν το Επιμελητήριο για τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Με αφορμή την, κοινοποιηθείσα και σε εμάς, υπ’ αριθ. 68103/24-5-2024 επιστολή του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. (επισυνάπτεται), από τα διαλαμβανόμενα της οποίας προκύπτει ότι σημαντικός αριθμός των λατομικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν τηρούν τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας που επιβάλλουν την υποχρεωτική απασχόληση Γεωλόγων στις εν λόγω επιχειρήσεις, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος επί θεμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και την έρευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά και ως φορέας προάσπισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών, επισημαίνει τα εξής:

  1. Στην παρ. 7 του άρθρου 16 της Υ.Α υπ’ αριθ. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011 «Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Κ.Μ.Λ.Ε.)» (ΦΕΚ 1227/Β’), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζεται ρητώς ότι σε κάθε μεταλλευτική επιχείρηση που διενεργεί έρευνα ή κατέχει παραχώρηση μεταλλείων, καθώς και σε κάθελατομική επιχείρηση μαρμάρων ή αδρανών υλικών, με ημερήσια παραγωγή 4.000 τόνων ή με απασχολούμενο προσωπικό μεγαλύτερο των 25 ατόμων, επιβάλλεται η απασχόληση και γεωλόγων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α’), όπως ισχύει.
  2. Στις σχετικές διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού»προβλέπεται ότι:
  • Η απασχόληση, με αμοιβή, γεωλόγου με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή σύμβαση έργου ή συμβούλου, είναι υποχρεωτική σε μεταλλευτικές, μεταλλουργικές και λατομικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες και γενικά σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που ασχολούνται με την έρευνα, εξόρυξη, επεξεργασία, τυποποίηση, διακίνηση και εμπορία ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών, προϊόντων και υποπροϊόντων τους, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου αυτού (άρθρο 15 παρ. 1α)
  • Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, στην παρ. 4α του άρθρου 15 του ως άνω Π.Δ., ορίζεται πως η υποχρεωτική απασχόληση γεωλόγου στις εν λόγω επιχειρήσεις στηρίζεται στις ανάγκες και στους κανόνες της επιστήμης που διέπουν την έρευνα, αξιολόγηση, εξόρυξη και επεξεργασία των πρώτων υλών, ως ακολούθως:

αα) Επιχειρήσεις με κατοχή άδειας μεταλλευτικών ερευνών (ΑΜΕ) (περίοδος 3ετής + 1 έτος):

  • Ένας (1) γεωλόγος ανά έτος και ανά ΑΜΕ (Γεωλογική, κοιτασματολογική, γεωχημική έρευνα, σχεδιασμός, παρακολούθηση και αξιολόγηση ερευνητικών έργων και γεωτρήσεων, αξιολόγηση στοιχείων και υπολογισμού αποθεμάτων).

ββ) Επιχειρήσεις με κατοχή οριστικής προσχώρησης (Ο.Π.) ή εκμίσθωσης δημοσίου μεταλλείου (Πολυετής δραστηριότητα):

  • Ένας (1) γεωλόγος ανά Ο.Π. (Γεωλογική, κοιτασματολογική έρευνα σε κλίμακα μεταλλείου, σχεδιασμός μετώπων, ευστάθεια πρανών και υπόγειων εκσκαφών, δειγματοληψίες, ποιοτικοί έλεγχοι, αξιολόγηση στοιχείων και υπολογισμός αποθεμάτων, σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών σκοπιμότητας).
  • Ένας (1) γεωλόγος ανά Ο.Π. (Χαρτογραφήσεις, δειγματοληψίες, παρακολούθηση γεωτρήσεων κανάβου, γεωχημική έρευνα, ορυκτολογικές μελέτες, αποθέματα).
  • Αντίστοιχα, σύμφωνα με την παρ. 4β του άρθρου 15 του εν λόγω Διατάγματος, είναι υποχρεωτική η απασχόληση γεωλόγων στις λατομικές επιχειρήσεις ως εξής:

αα) Επιχειρήσεις μαρμάρων διακοσμητικών πετρωμάτων:

  • Ένας (1) γεωλόγος σε κάθε μονάδα παραγωγής ογκομαρμάρων (λατομείο) ως υπεύθυνος παραγωγής με αντίστοιχη εποπτεία παρακολούθηση εφαρμογής και υπογραφής των δελτίων παραγωγής.

ββ) Λατομικές επιχειρήσεις αδρανών υλικών:

  • Ένας (1) γεωλόγος σε κάθε μονάδα παραγωγής με ημερήσια παραγωγή 4.000 τόννων ή με απασχολούμενο προσωπικό μεγαλύτερο των 25 ατόμων, ως υπεύθυνος για την ορθολογική εκμετάλλευση, ανάπτυξη, προστασία αποκατάσταση του περιβάλλοντος και συνυπογραφή ημερήσιων δελτίων παραγωγής (ημερήσιος προσδιορισμός ποσοστού παιπάλης, σύμφωνα με τον κανονισμό έτοιμου σκυροδέματος, μηνιαία ορυκτολογική και γεωχημική ανάλυση του πετρώματος στο μέτωπο της εξόρυξης, ευστάθεια φυσικών και τεχνητών πρανών, ποιοτικός έλεγχος κοκκομετρία αντοχές, μηνιαία παρακολούθηση ταχύτητας μετάδοσης των δονήσεων που προκαλεί η εξόρυξη).

Πέραν τούτων οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η απασχόληση των γεωλόγων - μελών μας σε κάθε στάδιο της παραγωγικής δραστηριότητας των προαναφερόμενων επιχειρήσεων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ορθολογικής έρευνας, εξόρυξης και αξιοποίησης των ορυκτών πρώτων υλών, την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα για τη βέλτιστη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ίδιων των επιχειρήσεων, για το λόγο αυτό άλλωστε ο νομοθέτης την ορίζει ως υποχρεωτική.

Κατόπιν των προαναφερόμενων, παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στη διενέργεια των απαιτούμενων σχετικών ελέγχων στις μεταλλευτικές και λατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή αρμοδιότητάς σας, εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωσή τους με τις επιταγές της νομοθεσίας που προβλέπει την υποχρεωτική απασχόληση των Γεωλόγων.

Αναμένοντας την ενημέρωσή μας για τα αποτελέσματα των ως άνω ελέγχων, παρακαλούμε για τις άμεσες σχετικές ενέργειές σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οπουδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση επί του θέματος.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις