Αύξηση 14% στις εξαγωγές ρυζιού Basmati της Ινδίας

Το τρέχον οικονομικό έτος ξεκίνησε με θετικό πρόσημο για τις εξαγωγές ρυζιού basmati της Ινδίας, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη αύξηση 14% τον Απρίλιο. Η αύξηση αυτή βασίζεται στη σταθερή δυναμική που παρατηρήθηκε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. 

Σε όρους αξίας, οι εξαγωγές ρυζιού basmati ανήλθαν σε 534 εκατ. δολάρια τον Απρίλιο, από 470 εκατ. δολάρια τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην υψηλότερη ζήτηση από βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ.

Ανάλυση όγκου και αξίας

Σε όρους όγκου, οι εξαγωγές ρυζιού basmati αυξήθηκαν κατά 17%, φθάνοντας πάνω από 0,499 εκατομμύρια τόνους (εκατ. τόνους), σε σύγκριση με 0,425 εκατ. τόνους το προηγούμενο έτος. 

Η Σαουδική Αραβία αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος αγοραστής, αγοράζοντας πάνω από 0,145 εκατ. τόνους αξίας 177,24 εκατ. δολαρίων. 

Το Ιράκ ακολούθησε από κοντά με 0,137 εκατ. τόνους αξίας 141,60 εκατ. δολαρίων. 

Άλλοι σημαντικοί αγοραστές ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εισήγαγαν 0,099 εκατ. τόνους αξίας 130,43 εκατ. δολαρίων, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αγόρασαν 0,058 εκατ. τόνους αξίας 124 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Ανάπτυξης Εξαγωγών Γεωργικών και Μεταποιημένων Τροφίμων (APEDA).

Ρεκόρ αποστολών το οικονομικό έτος ‘24

Το οικονομικό έτος 2023-24 σημειώθηκαν αξιοσημείωτες επιδόσεις στις εξαγωγές ρυζιού basmati. Οι αποστολές σημείωσαν αύξηση 15% σε όγκο, φτάνοντας το ρεκόρ των 5,24 εκατομμυρίων τόνων. 

Σε όρους αξίας, οι εξαγωγές ρυζιού basmati αυξήθηκαν κατά 22%, ξεπερνώντας τα 5,83 δισ. δολάρια. Αυτή η εξαιρετική αύξηση αναδεικνύει την ισχυρή ζήτηση για το ινδικό ρύζι basmati στην παγκόσμια αγορά. 

Αντίθετα, οι αποστολές ρυζιού μη μπασμάτι παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά 21%, ύψους 418 εκατ. δολαρίων, λόγω των εξαγωγικών περιορισμών. 

Ομοίως, οι αποστολές σιταριού σημείωσαν κατακόρυφη πτώση κατά 75% λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές. Συνολικά, οι αποστολές δημητριακών μειώθηκαν κατά 8,44% και ανήλθαν σε 974 εκατ. δολάρια, έναντι 1,064 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Οι ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών ρυζιού basmati παρουσιάζουν μια προσοδοφόρα ευκαιρία για τους εξαγωγείς. 

Η συνεχής ζήτηση από βασικές διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του όγκου και της αξίας, υπογραμμίζουν τις δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης. Οι εξαγωγείς πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη δυναμική εστιάζοντας στη διατήρηση των προτύπων υψηλής ποιότητας και στην εξερεύνηση νέων αγορών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις