Κριθάρι: Αυξημένες παραγωγές σταθερά αποθέματα στη Ευρώπη

Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών, CIC, προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης κριθαριού σχεδόν 10% το 2025/26 σε σύγκριση με τις αρχές της δεκαετίας, με το εμπόριο και τα αποθέματα να παραμένουν σταθερά. 

Το παγκόσμιο ισοζύγιο σύμφωνα με τις πληροφορίες του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας για το 2024/25 η παραγωγή και η κατανάλωση θα είναι παρόμοια και υψηλότερα από το προηγούμενη σεζόν, με το εμπόριο και τα αποθέματα να παραμένουν σταθερά.

Η παγκόσμια παραγωγή 150 εκατ. τόνων αντιπροσωπεύει το 6,5% της παραγωγής σιτηρών της Ε.Ε. ως ο κύριος παραγωγός με 36%, η Ρωσία (13%), η Αυστραλία (7,3%) και ο Καναδάς (6,4%).

Ο επόμενος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει απώλειες άνω του 55% από 9,5 εκατ. τόνους που αναμένονται το 2024/25.

Κατανάλωση παρόμοια με την παγκόσμια παραγωγή, με κύριο καταναλωτή την Ε.Ε. και ακολουθούν η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία. Αναμενόμενες εξαγωγές 30,5 εκατ. τόνων, αποστέλλονται από την Ε.Ε. την Αυστραλία και τη Ρωσία σε παραδοσιακές αγορές της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας κυρίως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά μια κοινοτική παραγωγή για το 204 που θα φτάσει τους 53,4 εκατ. τόνους, με μέση παραγωγή 5,1 τόνων ανά εκτάριο. 

Η Γερμανία παραμένει ο πρώτος παραγωγός με 1.665 χιλιάδες εκτάρια, με τη Γαλλία να βρίσκεται στη δεύτερη και ακολουθεί η Ισπανία.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις