Οι Γάλλοι ανησυχούν για τις ουκρανικές φάρμες γιγάντιων πουλερικών στην Κροατία

Η γαλλική οργάνωση για τη βιομηχανία πουλερικών, Anzol, «σήμανε συναγερμό» για τα σχέδια 2 ουκρανικών εταιρειών να κατασκευάσουν γιγαντιαία πτηνοτροφεία στην Κροατία. Τα σχέδια θα προσθέσουν ετήσια παραγωγή 45 εκατομμυρίων πτηνών στην τρέχουσα παραγωγή της Κροατίας των 235 εκατομμυρίων.

Υπό την πίεση των πτηνοτρόφων, ιδίως στη Γαλλία, η ΕΕ επανέφερε πρόσφατα τα ανώτατα όρια της ποσότητας κοτόπουλου που μπορεί να εισαχθεί ατελώς από την Ουκρανία. Ωστόσο, τα εν λόγω ανώτατα όρια δεν ισχύουν για τα πουλερικά που παράγονται από ουκρανικές εταιρείες σε χώρα της ΕΕ. Με άλλα λόγια, κατασκευάζοντας πτηνοτροφικές μονάδες μεγάλης κλίμακας στην Κροατία, μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από την ελεύθερη εσωτερική αγορά.

"Τα έργα στην Κροατία θα οδηγήσουν αναμφίβολα σε ένα κύμα κοτόπουλου που εκτρέφεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των καταναλωτών και με όλες τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πτηνά αυτά, που προέρχονται από έναν τύπο πτηνοτροφείου που δεν υπάρχει στην Ευρώπη, αποτελούν απειλή για τη γαλλική παραγωγή και για το μοντέλο των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός χαμηλού κόστους στη γαλλική εθνική αγορά θα λειτουργήσει ως περαιτέρω περιορισμός της διατροφικής κυριαρχίας της χώρας μας", δηλώνει ο Anvol.

Τα σχέδια αναπτύσσουν 2 μεγάλες ουκρανικές αγροτικές εταιρείες, η MHP και η PCC, οι οποίες, σύμφωνα με την Anvol, «ηγούνται από ολιγάρχες». Η MHP θέλει να κατασκευάσει 200 υπόστεγα που θα στεγάσουν 8 εκατομμύρια κοτόπουλα. Η πλήρως ολοκληρωμένη τοποθεσία στεγάζει επίσης τα δικά της εκκολαπτήρια, εργοστάσιο ζωοτροφών, σφαγεία, καταλύματα εργαζομένων και άλλες εγκαταστάσεις. Η γαλλική οργάνωση δεν δίνει λεπτομέρειες για το άλλο έργο.

Παραμονές των ευρωεκλογών, η Anvol ζητά από τις αρχές της ΕΕ καθώς και από τους υποψήφιους βουλευτές της να μην διαθέσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για τα έργα αυτά. Η γαλλική οργάνωση επισημαίνει ότι από το 2008, η MHP έχει ήδη λάβει συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης για τις εξελίξεις στην ίδια την Ουκρανία.

«Τα νέα αυτά σχέδια απέχουν πολύ από τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη γεωργία, όπως η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και των εκπομπών CO2, καθώς και από το οικογενειακό μοντέλο της Γαλλίας με την υπεύθυνη γεωργία και τη δέσμευση για μια ισορροπημένη αμοιβή των παραγωγών», αναφέρει η Anvol. «Από την παραγωγή ζωοτροφών, τα εκκολαπτήρια, την εκτροφή, τη σφαγή των ζώων και τη μεταποίησή τους, οι εταιρείες αυτές συγκεντρώνουν όλες τις δραστηριότητές τους και τις συγκεντρώνουν σε μια τοποθεσία XXL προκειμένου να μειώσουν στο μέγιστο το κόστος παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό, θα αποτελέσουν μια τεράστια απόλαυση για ολόκληρη τη γαλλική βιομηχανία πουλερικών", καταλήγει ο Anvol.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις