Ισπανία: Επεκτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ο Πρόεδρος της κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε αυτή την Τετάρτη την πρόθεση να παραταθεί η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου, και τόνισε ότι θα πρέπει να την εγείρουν στο Κογκρέσο των Βουλευτών.

«Η εξέλιξη των τιμών των τροφίμων εξακολουθεί να είναι υψηλή και πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια, μια τεράστια προσπάθεια για τα δημόσια ταμεία αλλά απαραίτητη για τα σπίτια μας », πρόσθεσε ο πρόεδρος σε συνέντευξή του στο TVE.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιονομικής Ευθύνης (AIReF), το μέτρο αυτό έχει αφαιρέσει φέτος 1.072 εκατ. ευρώ έσοδα.

Έτσι, ο ΦΠΑ θα συνεχιστεί στο 0% για τα βασικά τρόφιμα (ψωμί, αλεύρι, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κόνδυλοι και δημητριακά) και στο 5% για τα ζυμαρικά και τα λάδια, μέτρο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. , 2023.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE), η τιμή των τροφίμων αυξήθηκε κατά τέσσερα δέκατα τον Απρίλιο, έως και 4,7% , αν και η άνοδος ορισμένων προϊόντων στο καλάθι αγορών είναι πολύ πιο έντονη.

Αυτή είναι η περίπτωση του ελαιολάδου , το οποίο συνεχίζει να είναι αυτό που αυξάνεται περισσότερο: τον Απρίλιο ήταν 68,1% πιο ακριβό από ό,τι πριν από ένα χρόνο, 1,5% ακριβότερο από πριν από έναν μήνα και 204,8% περισσότερο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.

Τον τέταρτο μήνα του έτους συνέχισαν να αυξάνονται και άλλα προϊόντα , όπως πατάτες (8,6%), αιγοπρόβειο κρέας (8,5%), σοκολάτα (8,1%), προϊόντα ζαχαροπλαστικής (7,9%), κατεψυγμένα όσπρια και λαχανικά (7,5%) και φρέσκο ψάρι (6%).
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις