Ρύζι: Οι πακιστανικές εξαγωγές σημείωσαν ρεκόρ μετά την απαγόρευση των ινδικών πωλήσεων

Το Πακιστάν πωλεί ποσότητες ρεκόρ ρυζιού στις παγκόσμιες αγορές, καθώς επωφελείται από τους εμπορικούς περιορισμούς που εισήγαγε πέρυσι η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. 

Οι εξαγωγές ρυζιού από το Πακιστάν, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα, εκτινάχθηκαν σε σχεδόν 5,6 εκατ. τόνους κατά τους 11 μήνες έως τα τέλη Μαΐου, αυξημένες κατά σχεδόν 60% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. 

Η αξία των εξαγωγών ρυζιού του Πακιστάν αυξήθηκε σε 3,6 δισ. δολάρια κατά την περίοδο αυτή, από 2 δισ. δολάρια τον Ιούλιο έως τον Μάιο του 2022-23. Το προηγούμενο ρεκόρ του ήταν 4,8 εκατ. μετρικοί τόνοι εξαγωγών ρυζιού, αξίας περίπου 2,5 δισ. δολαρίων το 2021-22. 

Η έκρηξη ακολουθεί την απόφαση της Ινδίας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων τύπων ρυζιού πέρυσι, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο των εγχώριων τιμών ενόψει των βουλευτικών εκλογών, αφού ένας ασταθής μουσώνας διέκοψε την παραγωγή και προκάλεσε φόβους για έλλειψη εφοδιασμού. 

"Με την Ινδία να επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές . . . το Πακιστάν αναδείχθηκε ως εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους", δήλωσε ο Elvis John, συνεργάτης συντάκτης για τις γεωργικές αγορές της S&P Global Commodity Insights. "Πολλοί ευαίσθητοι στην τιμή προορισμοί στην Αφρική στράφηκαν προς το Πακιστάν για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση", είπε, επισημαίνοντας τις αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αμερικής.

Το Πακιστάν παρήγαγε σχεδόν 10 εκατ. τόνους ρυζιού κατά τους εννέα μήνες έως το τέλος Μαρτίου, σε σύγκριση με 7,3 εκατ. τόνους την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, έγραψε η πακιστανική κυβέρνηση στην ετήσια οικονομική της έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου. 

Η σοδειά του 2022-23 ήταν ιδιαίτερα χαμηλή λόγω των καταστροφικών πλημμυρών το καλοκαίρι του 2022, δήλωσε ο Faizan Ghori, διευθυντής της Matco Foods, του μεγαλύτερου εξαγωγέα ρυζιού basmati του Πακιστάν. Αλλά ακόμη και σε σύγκριση με το έτος πριν από τις πλημμύρες, η τρέχουσα αύξηση των εξαγωγών "ανέρχεται σε περίπου 20%, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ εντυπωσιακό", είπε, αποδίδοντας την ώθηση στην απαγόρευση των εξαγωγών της Ινδίας. 

Για το Πακιστάν, τα απρόσμενα έσοδα και η ανάκαμψη της παραγωγής παρείχαν μια πολυπόθητη πηγή συναλλάγματος για τη χώρα των 240 εκατ. κατοίκων, η οποία παλεύει με διψήφιο πληθωρισμό, αναιμική οικονομική ανάπτυξη και εκτίναξη του δημόσιου χρέους. 

Οι παγκόσμιες τιμές του ρυζιού εκτινάχθηκαν σε υψηλά δεκαετίας μετά την εφαρμογή των εξαγωγικών περιορισμών από το Νέο Δελχί τον Ιούλιο. 

Οι φτωχότερες χώρες της Αφρικής, οι οποίες συνήθως αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ρυζιού από την Ινδία, επηρεάστηκαν ιδιαίτερα.  

"Οι τιμές του ρυζιού εξακολουθούν να είναι υψηλές και θα περίμενα ότι θα παραμείνουν υψηλές έως ότου η Ινδία άρει την απαγόρευση", δήλωσε ο Joseph Glauber, ανώτερος ερευνητής στο think-tank International Food Policy Research Institute για την επισιτιστική ασφάλεια.

Παρά την απαγόρευση των εξαγωγών, η Ινδία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ρυζιού παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Πακιστάν, δήλωσε ο John, αλλά το Πακιστάν αύξησε το μερίδιό του στην αγορά σε περίπου 10%, από 7% το προηγούμενο έτος. 

Ο Hammad Attique, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας Latif Rice Mills με έδρα τη Λαχόρη, δήλωσε ότι η εταιρεία του είδε αύξηση της ζήτησης και των παραγγελιών από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία, περιοχές όπου συνήθως κυριαρχεί το ρύζι ινδικής προέλευσης. 

Αυτοί οι αγοραστές "αναγκάστηκαν να αγοράσουν από το Πακιστάν ακόμη και σε πολύ υψηλότερες τιμές από την Ινδία", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εκτίναξη των τιμών που συνόδευσε τον περιορισμό των εξαγωγών της Ινδίας. "[Οι εξαγωγές] θα μπορούσαν να ήταν ακόμη υψηλότερες αν οι ναυτιλιακές διαδρομές δεν είχαν διαταραχθεί κατά την τρέχουσα κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα", δήλωσε ο Γκόρι, αναφερόμενος στις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι επιθέσεις οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης πακιστανικού ρυζιού από αγοραστές στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οικονομική έρευνα της κυβέρνησης.  

Το Πακιστάν αναμένεται να παράξει άλλη μια εξαιρετική συγκομιδή φέτος, ανέφεραν αναλυτές, αλλά οι αγρότες της χώρας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πτώση των τιμών για τη σοδειά τους εάν η Ινδία τερματίσει ή μαλακώσει σημαντικά την εξαγωγική της πολιτική. 

"Η αγορά ανέμενε ότι η Ινδία θα χαλάρωνε τους περιορισμούς της μετά τις εκλογές, οπότε θα δούμε", δήλωσε ο Glauber, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις των έξι εβδομάδων, στις οποίες ο πρωθυπουργός Narendra Modi επέστρεψε στην εξουσία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις