Οι γεωργιανές αρχές επεκτείνουν τον δασμό στο εισαγόμενο αλεύρι

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως σκοπό της επιβολής του δασμού την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του γεωργιανού σιταριού. 

Η Γεωργιανή Ένωση Παραγωγών Σιτηρών και Αλεύρων κάλεσε την κυβέρνηση να παρατείνει τον προσωρινό δασμό στις εισαγωγές αλεύρων προκειμένου να διατηρηθεί μια σταθερή κατάσταση στη γεωργιανή αγορά, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Levan Silagava.

Προκειμένου να στηριχθούν οι γεωργιανοί αγρότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πραγματοποίηση της συγκομιδής σιτηρών λόγω έλλειψης ζήτησης για αυτά, εισήχθη στη Γεωργία προσωρινός δασμός στις εισαγωγές αλεύρων από τις 12 Ιουνίου. Αρχικά ίσχυε μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2023. Έχει ήδη παραταθεί δύο φορές - την πρώτη μέχρι την 1η Μαρτίου 2024 και τη δεύτερη φορά μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

"Καλούμε την κυβέρνηση να παρατείνει τον εισαγωγικό φόρο πέραν του Σεπτεμβρίου, ώστε οι δραστηριότητές μας ως μυλωνάδες, αρτοποιεία και παραγωγοί σιταριού να είναι πιο προβλέψιμες", δήλωσε ο Silagawa στο Mtawari Media Center.

Σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα, οι εισαγωγές άνω των 200 κιλών αλεύρου σίτου φορολογούνταν με 0,2 GEL ανά κιλό. Τον Οκτώβριο του 2023, αυξήθηκε κατά 25%, δηλαδή σε 0,25 GEL ανά κιλό.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις