Ε.Ε.-Ουκρανία: Παρέτειναν το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση Visa για τις μεταφορές"

Το βήμα αυτό αναμένεται να διασφαλίσει τη θετική δυναμική των εξαγωγών προς την ΕΕ, καθιστώντας τη χώρα οικονομικά πιο σταθερή. Η συμφωνία παρατάθηκε και θα ισχύει για τουλάχιστον ένα έτος με δυνατότητα αυτόματης παράτασης μέχρι το τέλος του 2025.

Σήμερα, στις 20 Ιουνίου, (σ.σ. χθες) στις Βρυξέλλες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινοτήτων, Εδαφών και Ανάπτυξης Υποδομών Serhiy Derkach και η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Adina Veljan υπέγραψαν την παράταση της συμφωνίας για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ. Αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Ανασυγκρότησης.

Πρόκειται για ένα "καθεστώς απαλλαγής από τις θεωρήσεις για τις μεταφορές" που θα καταστήσει δυνατή τη διμερή και διαμετακομιστική μεταφορά εμπορευμάτων χωρίς την ανάγκη έκδοσης αδειών.

Ουκρανία επιδεικνύει πρακτικά αποτελέσματα της ενσωμάτωσης στον οικονομικό και εφοδιαστικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επέκταση του "καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τις μεταφορές" είναι ένα από αυτά τα βήματα. Θα διασφαλίσει τη θετική δυναμική των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ, γεγονός που θα μας καταστήσει οικονομικά πιο βιώσιμους. Επιπλέον, οι απεριόριστες εμπορευματικές μεταφορές επιταχύνουν την παραλαβή αγαθών και εξαρτημάτων από τους Ουκρανούς επιχειρηματίες για την ανάπτυξη της δικής τους παραγωγής. Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους μας για αυτό το βήμα αλληλεγγύης, το οποίο θα ωφελήσει τη χώρα μας και τις χώρες της ενωμένης Ευρώπης", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal.

Εκτός από την επέκταση της συμφωνίας, το επικαιροποιημένο έγγραφο προβλέπει μια σειρά υποχρεώσεων τόσο για τους ουκρανικούς όσο και για τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς.

Συγκεκριμένα, όλοι οι οδηγοί θα πρέπει να διαθέτουν έγγραφα που να επιβεβαιώνουν ότι διαθέτουν άδεια μεταφοράς. Επιπλέον, όλα τα φορτηγά που εκτελούν μεταφορές σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση.

"Το βασικό είναι ότι η συμφωνία έχει παραταθεί και θα ισχύει για τουλάχιστον ένα έτος με δυνατότητα αυτόματης παράτασης μέχρι το τέλος του 2025. Τους τελευταίους έξι μήνες, διαπραγματευτήκαμε ενεργά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση του "καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τις μεταφορές". Και είμαι ευγνώμων στους μεταφορείς μας, με τους οποίους συνεργαστήκαμε για την τροποποίηση της συμφωνίας", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινοτήτων, Εδαφών και Υποδομών Sergiy Derkach.

Σημείωσε ότι σήμερα έχουμε ένα αποτέλεσμα - μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις μας να προγραμματίσουν το έργο τους, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και προβλεψιμότητα στην αγορά διμερών και διαμετακομιστικών μεταφορών, τις ίδιες συνθήκες μεταφοράς τόσο για τους Ουκρανούς όσο και για τους ξένους.

Ο Derkach σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην αγορά της ΕΕ. Το τελευταίο επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς - για παράδειγμα, αν συγκρίνουμε το περασμένο έτος με το 2021, οι εισαγωγές από την ΕΕ στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 45%. Οι εξαγωγές εγχώριων προϊόντων οδικώς αυξήθηκαν κατά 45%.

Μια άλλη καινοτομία είναι η διαθεσιμότητα δικαιολογητικών για τα φορτηγά που φεύγουν από την Ουκρανία κενά για εμπορεύματα προς την ΕΕ.

Επιπλέον, πρόκειται να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για να αναλύσει τον αντίκτυπο των ταξιδιών χωρίς θεώρηση στην αγορά. Θα περιλαμβάνει εκπροσώπους της Ουκρανίας και της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ και της επιτάχυνσης της ένταξης της Ουκρανίας στο περιβάλλον μεταφορών της ΕΕ.

Το Υπουργείο Ανασυγκρότησης επεσήμανε ότι πριν από την εισβολή πλήρους κλίμακας, οι οδικές μεταφορές μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών της ΕΕ πραγματοποιούνταν βάσει ενός σταθερού αριθμού αδειών. Οι τελευταίες συχνά έληγαν πρόωρα. Η υπογραφή της συμφωνίας για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2022 συνέβαλε στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μεταφορών, δεδομένης της καταστροφής των διαδρομών εφοδιαστικής λόγω της ρωσικής εισβολής, και εξάλειψε την ανάγκη λήψης αδειών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις