Νέος σιδηροδρομικός τερματικός σταθμός σιτηρών ανοίγει στη Ρουμανία

Με δυναμικότητα 3 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, ο πρόσφατα εγκαινιασμένος τερματικός σταθμός μεταφόρτωσης σιτηρών του ομίλου Grampet στο Dornesti της Ρουμανίας αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της χώρας ως σιδηροδρομικού κόμβου και κόμβου εφοδιαστικής στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει την κυκλοφορία σιτηρών από την Ουκρανία. 

Η εγκατάσταση κατασκευάστηκε μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Grampet, ηγέτη στον τομέα των ιδιωτικών σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών της Ρουμανίας. Η τεχνολογία αιχμής και ο σχεδιασμός του τερματικού σταθμού θα επιτρέψουν τη λειτουργία όλο το εικοσιτετράωρο, δήλωσε ο όμιλος Grampet. Ο τερματικός σταθμός χρησιμοποιεί εξοπλισμό παρόμοιο με τους ποτάμιους και θαλάσσιους λιμένες της Ρουμανίας και αναμένεται να βελτιώσει τις μεταφορτώσεις προς το λιμάνι της Κωνστάντας.

Ο νέος τερματικός σταθμός, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία στη βορειοδυτική Ρουμανία, αναμένεται επίσης να διευκολύνει τις μεταφορές σιτηρών από την Ουκρανία, που αποτελεί σημαντικό προμηθευτή σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιέλαιου στις παγκόσμιες αγορές. Η Ρουμανία συγκαταλέγεται μεταξύ αρκετών χωρών της ΕΕ που έγιναν εναλλακτικές διαδρομές διαμετακόμισης για τα ουκρανικά σιτηρά για να αντισταθμίσουν τις βραδύτερες εξαγωγές μέσω των λιμένων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

"Εδώ επιτρέπεται η ταυτόχρονη μεταφόρτωση οκτώ βαγονιών σιτηρών ουκρανικού τύπου, τα οποία είναι με φαρδύ φάρδος, και οκτώ βαγονιών ρουμανικού τύπου, με κανονικό φάρδος", δήλωσε η Gruia Stoica, πρόεδρος του ομίλου Grampet, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων. "Όλοι οι άλλοι τερματικοί σταθμοί στην Ευρώπη επιτρέπουν τη μεταφόρτωση έως και δύο βαγονιών ταυτόχρονα".

Στην τελετή στις 31 Μαΐου παρέστησαν δεκάδες αξιωματούχοι, εκπρόσωποι των ρουμανικών και ουκρανικών αρχών, πρέσβεις και διπλωμάτες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις