Ρύζι: Οι τιμές στην Ινδία πέφτουν λόγω ανταγωνιστικής τιμολόγησης στο Βιετνάμ

Οι εξαγωγικές τιμές του ινδικού ρυζιού μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς η ζήτηση μετριάστηκε λόγω της αύξησης των ναύλων, ενώ οι τιμές της Ταϊλάνδης μειώθηκαν λόγω της ανταγωνιστικότερης τιμολόγησης από το Βιετνάμ, έναν σημαντικό ανταγωνιστή.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας της Ινδίας, η ποικιλία 5% broken parboiled της Ινδίας, διαμορφώθηκε στα 541- 548 δολάρια ανά τόνο αυτή την εβδομάδα, από 544- 552 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

"Τον τελευταίο μήνα, οι τιμές των ναύλων των εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν κατακόρυφα, αναγκάζοντας τους αγοραστές να στραφούν σε σπαστά χύμα προϊόντα. Ωστόσο, ακόμη και οι τιμές του χύδην φορτίου έχουν αυξηθεί, αναγκάζοντας τους αγοραστές να κάνουν παύση", δήλωσε ένας εξαγωγέας με έδρα την Kakinada στο νότιο κρατίδιο Andhra Pradesh της Ινδίας.

Ο κύριος δείκτης θαλάσσιων ναύλων του Baltic Exchange, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των πλοίων που μεταφέρουν χύδην ξηρά εμπορεύματα, αυξήθηκε την Τετάρτη λόγω των υψηλότερων τιμών για τα πλοία capesize.

Σε άλλες περιοχές, το σπασμένο ρύζι 5% της Ταϊλάνδης υποχώρησε στα 595 δολάρια ανά τόνο την Πέμπτη, από 615 έως 620 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι έμποροι αποδίδουν την πτώση της τιμής στη συναλλαγματική ισοτιμία και στην επιβράδυνση της ζήτησης εν μέσω ανταγωνιστικότερων τιμών από σημαντικούς ανταγωνιστές εξαγωγείς ρυζιού, όπως το Βιετνάμ.

"Καθώς οι τιμές πέφτουν στο Βιετνάμ, θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να πουλήσουμε ρύζι αν οι τιμές της Ταϊλάνδης παραμείνουν υψηλές", δήλωσε έμπορος με έδρα την Μπανγκόκ.

Η αγορά αναμένει μια καλή απόδοση της νέας προσφοράς τον επόμενο μήνα λόγω των καλών βροχοπτώσεων, δήλωσε ο ίδιος έμπορος.

Το σπασμένο ρύζι 5% του Βιετνάμ προσφερόταν την Πέμπτη στα 575-580 δολάρια ανά μετρικό τόνο, από 570 δολάρια πριν από μια εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 18 δολάρια φθηνότερο από την ταϊλανδική ποικιλία.

"Οι τιμές ανέβηκαν μετά την απόφαση του προέδρου των Φιλιππίνων να μειώσει τον εισαγωγικό δασμό στο ρύζι", δήλωσε έμπορος με έδρα την πόλη Χο Τσι Μινχ, προσθέτοντας ότι οι αγρότες στις Φιλιππίνες φέρονται να διαμαρτύρονται για την απόφαση.

Ο έμπορος δήλωσε ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν πιθανότατα πολύ λόγω των άφθονων προμηθειών εν μέσω της συνεχιζόμενης συγκομιδής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις