Ρύζι: Μειωμένες οι ινδικές εξαγωγές

Οι εξαγωγές ρυζιού κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου του τρέχοντος οικονομικού έτους μειώθηκαν κατά σχεδόν 34% σε 3,2 εκατομμύρια τόνους (εκατ. τόνοι) μετά την απαγόρευση από το Κέντρο των αποστολών λευκού ρυζιού μη μπασμάτι και σπασμένου ρυζιού και την επιβολή δασμού 20% στην ποικιλία parboiled.

Οι εξαγωγές λευκού ρυζιού μη-basmati σημείωσαν τεράστια πτώση κατά 78% σε σχεδόν 300.000 τόνους. Το σπασμένο ρύζι μειώθηκε κατά 8% σε 300.000 τόνους, ενώ το parboiled ρύζι μειώθηκε κατά 11% σε 1,5 εκατ. τόνους, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η απαγόρευση των εξαγωγών σπασμένου ρυζιού επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 για να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός για τα πουλερικά και άλλες ζωοτροφές.

Η απαγόρευση του λευκού ρυζιού μη μπασμάτι ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο για να διασφαλιστεί η εγχώρια επισιτιστική ασφάλεια και να προστατευθούν οι καταναλωτές από τους κλυδωνισμούς των τιμών, ενώ παράλληλα να επιτραπούν στους αγρότες αξιοπρεπείς τιμές εν μέσω των βροχοπτώσεων του Ελ Νίνιο που διέκοψαν τη βροχόπτωση και οδήγησαν σε χαμηλότερη παραγωγή καλλιεργειών.

Επιπλέον, επέβαλε εξαγωγικό δασμό 20% στο parboiled ρύζι και καθόρισε κατώτατη τιμή για το ρύζι μπασμάτι πέρυσι.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθόρισε κατώτατη τιμή εξαγωγής 1.200 δολάρια ανά τόνο στο ρύζι basmati τον περασμένο Αύγουστο για να αποτρέψει τις αποστολές από ψευδείς ετικέτες και τη μείωσε στα 950 δολάρια τον Οκτώβριο, οι εξαγωγές του κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου ήταν 16% υψηλότερες σε 1,1 εκατ. τόνους, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στο οικονομικό έτος 24, η Ινδία εξήγαγε συνολικά 15,7 εκατ. τόνους ρυζιού, συμπεριλαμβανομένων 2,36 εκατ. τόνων λευκού ρυζιού μη μπασμάτι, 545.000 τόνων σπασμένου ρυζιού και 7,57 εκατ. τόνων parboiled ποικιλίας, έναντι 21,8 εκατ. τόνων στο οικονομικό έτος 23. Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού μετά την Κίνα και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, συνεισφέροντας τουλάχιστον 40% στο παγκόσμιο εμπόριο μέχρι την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές.

Η Ινδία αντιμετώπισε αντιδράσεις επειδή δεν άφησε τους εξαγωγείς ρυζιού να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για το ρύζι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ). Κατά τη 13η υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ινδία θα πρέπει να τερματίσει αυτά τα μέτρα και να τα κοινοποιήσει σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της στον ΠΟΕ, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία.
Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η Ινδία έκανε μια εξαίρεση και επέτρεψε τις εξαγωγές ορισμένων ποσοτήτων απαγορευμένων ποικιλιών ρυζιού σε ορισμένες άπορες χώρες για την κάλυψη των αναγκών τους για επισιτιστική ασφάλεια, αν και σε κυβερνητική βάση.

Στη 12η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ στη Γενεύη το 2022, τα μέλη του ΠΟΕ είχαν εγκρίνει απόφαση να εξαιρεθούν οι αγορές ανθρωπιστικών τροφίμων του ΠΕΠ από τους εξαγωγικούς περιορισμούς. Η Ινδία αρχικά δεν είχε ταχθεί υπέρ της απόφασης, καθώς ήθελε να διατηρήσει την ευελιξία της επιβολής εξαγωγικών περιορισμών για να διασφαλίσει την εγχώρια επισιτιστική της ασφάλεια, αλλά αργότερα υποχώρησε.

"Αυτό δείχνει ότι η Ινδία δεν προσπαθεί μόνο να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις τροφίμων της, αλλά είναι επίσης ευαίσθητη στις ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις μικρότερες αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων", δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα διεθνούς εμπορικής πολιτικής και ΠΟΕ, ζητώντας ανωνυμία.

Ερωτήματα που εστάλησαν σε εκπροσώπους και γραμματείς των υπουργείων Εμπορίου, Εξωτερικών Υποθέσεων και Τροφίμων και Δημόσιας Διανομής παρέμειναν αναπάντητα κατά την ώρα του Τύπου.

Εν τω μεταξύ, εμπορικοί φορείς και ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού (TREA), κάλεσαν την ινδική κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση για το λευκό και το σπασμένο ρύζι μη μπασμάτι και να επιτρέψει τις αποστολές με σταθερό δασμό.

Ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα λάβει απόφαση υπέρ τους λόγω των πλεονασματικών κρατικών αποθεμάτων και εν αναμονή επαρκών βροχοπτώσεων φέτος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις