Συνάντηση γνωριμίας της Ένωσης Βιολογικής και Οικολογικής  Φυτοπροστασίας με τον υφυπουργό  κο Σταμενίτη

Ο Πρόεδρος του ΕΒΙΟΦ, κος Γιώργος Κομιανός με τον Ταμία, κο Γιώργο Αγγελή επισκέφτηκαν τον Υφυπουργό κύριο Σταμενίτη για ανταλλαγή απόψεων σε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση.

Ο ΕΒΙΟΦ εξέθεσε τους προβληματισμούς του σχετικά με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η δράση για τα βιολογικά στα οικολογικά σχήματα το 2023 αλλά και για δράσεις που πρέπει να επανεξετασθούν ως προς τον τρόπο ελέγχου, όπως η μηχανική ζιζανιοκτονία, το θερινό κλάδεμα κλπ.

Επίσης, αναφέρθηκε η ανησυχία των παραγωγών και των γεωπόνων για την περικοπή της οικονομικής ενίσχυσης φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών φυτοπροστασίας, όπως τα ωφέλιμα έντομα, οι ωφέλιμοι νηματώδεις και η παρεμπόδιση σύζευξης (κομφούζιο) όπου ενώ είναι σημαντικές και μετρήσιμες δράσεις, αντιμετωπίστηκαν με το ίδιο τρόπο με  αμφιβόλου αποτελέσματος δράσεις όπως οι προαναφερόμενες.

Ο Υφυπουργός ζήτησε την τεχνική βοήθεια του ΕΒΙΟΦ σχετικά με το σχεδιασμό προγραμμάτων φυτοπροστασίας για τα οικολογικά σχήματα. Έχει ήδη αυξήσει κάποιες τιμές επιδότησης σε ορισμένες καλλιέργειες ώστε να μην υπάρχει σημαντική αρνητική απόκλιση από τις τιμές της αγοράς των προϊόντων. Επιβεβαίωσε ότι τα οικολογικά σχήματα το 2024 θα εφαρμοστούν ακριβώς με τις ίδιες τιμές που ίσχυαν το 2023. Δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι για τα οικολογικά σχήματα θα εντατικοποιηθούν ως προς το σύνολο των αιτούντων παραγωγών και κυρίως σε δράσεις που δεν έχουν κόστος αγοράς εισροών ώστε να υπάρχει διαφάνεια.

Από την πλευρά του ΕΒΙΟΦ τονίστηκε η ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι αιτήσεις για το ΟΣΔΕ και τα Οικολογικά από την αρχή της χρονιάς ώστε να γίνονται εγκαίρως οι δράσεις που οι παραγωγοί επιθυμούν να ακολουθήσουν και έτσι να υπάρχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Παράλληλα προτάθηκαν διάφορες δράσεις προς ένταξη στα οικολογικά σχήματα από το 2025.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις