Η Βουλγαρία ετοιμάζεται για την έναρξη της συγκομιδής, με τις εκτιμήσεις για το σιτάρι να φτάνουν στους 6 εκατομμύρια τόνους.
Παρότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άφησε κενό στην αγορά σιταριού της Μαύρης Θάλασσας, η Βουλγαρία αναμένεται να ωφεληθεί μεν από άποψη εξαγωγών, αλλά η ισορροπία με το καλαμπόκι και η άφθονη συγκομιδή στην ΕΕ πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές, ιδίως για το σιτάρι άλεσης.
Περαιτέρω πίεση στις τιμές του σιταριού ασκείται από τα αποθέματα παλαιάς σοδειάς που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο τόνους, τα οποία δένουν κεφάλαια και καθυστερούν την πώληση νέου σιταριού.
Στο μέτωπο του κριθαριού, οι προοπτικές είναι ακόμα πιο ζοφερές. Η Βουλγαρία καλλιέργησε μισό εκατομμύριο στρέμματα περισσότερα, ενώ η Ισπανία, μια βασική αγορά, αναμένεται να έχει μεγάλη εγχώρια παραγωγή. Παράλληλα, η Ουκρανία προσφέρει επιθετικά το δικό της κριθάρι, αφήνοντας τη Βουλγαρία να ψάχνει νέες αγορές. Η μελλοντική ανάκαμψη του κριθαριού τοποθετείται στο 2025.
Αντίθετα, η ελαιοκράμβη φαίνεται να ευνοείται. Η μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγω κλιματικών συνθηκών και η στροφή προς τον ηλίανθο, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για βρώσιμα έλαια και βιοντίζελ, ωθούν τις τιμές προς τα πάνω. Η μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με την πρώιμη συγκομιδή πριν την πλημμύρα της αγοράς από σόγια, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τους Βούλγαρους παραγωγούς.
Συνολικά, η αγορά σιτηρών βρίσκεται σε φάση μετάβασης από την κρίση, επιστρέφοντας στους εποχιακούς κύκλους προσφοράς και ζήτησης. Η πίεση στις τιμές κατά την έναρξη της συγκομιδής είναι αναμενόμενη, με τους αγρότες που πωλούν νωρίς να έχουν ίσως το πλεονέκτημα. Παρόλα αυτά, η παγκόσμια έλλειψη σιταριού φέρνει αισιοδοξία για μελλοντικές αυξήσεις τιμών.
Οι τιμές ενδέχεται να πιεστούν προς τα κάτω στην αρχή της συγκομιδής, ωστόσο η μελλοντική πορεία τους θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η παγκόσμια ζήτηση και οι εξελίξεις στην αγορά της Μαύρης Θάλασσας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις