Ποιος διεκδικεί τον θρόνο: Ποια χώρα αναδείχθηκε βασίλισσα στην αγάπη για το κρασί;

Η αγάπη για το κρασί δεν γνωρίζει σύνορα, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τα νέα στοιχεία που κυκλοφόρησαν για τις κατά κεφαλήν εισαγωγές κρασιού στις χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία στέφθηκαν βασιλιάδες στην κατανάλωση κρασιού, με τις εισαγωγές τους να αγγίζουν τα 162 και 157 δολάρια ανά κάτοικο αντίστοιχα, για το έτος 2023.

Ακολουθούν η Δανία με 133 δολάρια και το Χονγκ Κονγκ με 132 δολάρια, αφήνοντας πίσω τους τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, παρά τον τίτλο τους ως μεγαλύτερος εισαγωγέας κρασιού στον κόσμο, υστερούν σε κατά κεφαλήν όρους, με εισαγωγές μόλις 21 δολαρίων ανά κάτοικο.

Η Ευρώπη κυριαρχεί στην κατάταξη, με 8 από τις 10 κορυφαίες χώρες να προέρχονται από την ήπειρο. Μάλιστα, η Γαλλία, η πατρίδα του κρασιού, κατατάσσεται στην 16η θέση, με εισαγωγές 34 δολαρίων ανά κάτοικο.

Η Ασία επίσης διακρίνεται, με την Κίνα (1η και 10η θέση) και την Νότια Κορέα (23η θέση) να αυξάνουν σταθερά τις εισαγωγές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία, η οποία στο παρελθόν κατείχε υψηλές θέσεις στην κατάταξη, έπεσε στην 38η θέση, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η αυξημένη κατανάλωση κρασιού στις χώρες με υψηλά εισοδήματα, όπως η Σιγκαπούρη και η Ελβετία, αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και η εξάπλωση της κουλτούρας του κρασιού.

H αγορά κρασιού στον κόσμο άνθιζει, με τις χώρες να διεκδικούν τον τίτλο του βασιλιά της κατανάλωσης. Η Σιγκαπούρη και η Ελβετία ηγούνται αυτή τη στιγμή, αφήνοντας πίσω τους τις παραδοσιακές δυνάμεις του κρασιού, όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις