Η GlobalGAP ετοιμάζεται για τη σύνοδο κορυφής νωπών προϊόντων του 2024

Η Σύνοδος Κορυφής GlobalGAP 2024, η πρώτη μετά το 2018, θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Σεπτεμβρίου στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Η Πολωνία διαθέτει ένα ευρύ φάσμα γεωργικών βιομηχανιών με σημαντική επιρροή στην Ευρώπη και έχει αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής επιλεγμένων νωπών προϊόντων στην ΕΕ.

«Αυτή είναι η εκδήλωση όπου φέρνουμε σε επαφή παραγωγούς και προμηθευτές με αγοραστές και πιστοποιητές», δήλωσε η Dr Elmé Coetzer-Boersma, διευθύνουσα σύμβουλος της GlobalGAP c/o FoodPLUS. «Αυτή είναι η εκδήλωση για να εξερευνήσετε τις πιο πρόσφατες έξυπνες λύσεις στην αγορά. Αυτή είναι η εκδήλωση όπου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος με μια νέα αίσθηση διαύγειας».

Η ομάδα πίσω από το σύστημα πιστοποίησης GlobalGAP δήλωσε ότι αναζητά συνεχώς καινοτόμους τρόπους για να βοηθήσει τους παραγωγούς να καλλιεργούν πιο υπεύθυνα και να επικοινωνούν τα θετικά τους επιτεύγματα στους καταναλωτές. Η ακρόαση των εισηγήσεων των ενδιαφερομένων από όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού είναι απαραίτητη για να παραμείνουμε μπροστά από τις εξελίξεις.

Ως εκ τούτου, ένα κεντρικό στοιχείο της συνόδου κορυφής GlobalGAP 2024 θα είναι η ειλικρινής και ανοικτή αξιολόγηση των τυφλών σημείων και των σημείων που προκαλούν προβλήματα στα πρότυπα πιστοποίησης, ενόψει των ταχέως εξελισσόμενων νομικών απαιτήσεων και των προσδοκιών των καταναλωτών που θέτουν σε αυξημένο έλεγχο τους ισχυρισμούς της αγοράς.

Την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, ένα πάνελ εμπειρογνωμόνων του κλάδου θα πραγματοποιήσει συζήτηση με τίτλο «Κενά στα GAP», η οποία έχει ως στόχο να ρίξει φως στις τρέχουσες τάσεις και εξελίξεις στην πιστοποίηση, όπως το «πράσινο ξέπλυμα», τα μειονεκτήματα των μικροκαλλιεργητών, οι οικονομικές επιβαρύνσεις για τους παραγωγούς, η έλλειψη ισχυρών μηχανισμών διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού, η ανεπαρκής πρόσβαση στην κατάρτιση και η αργή υιοθέτηση συστημάτων διαχείρισης δεδομένων και τεχνολογίας στη γεωργία.

«Το άνοιγμα του διαλόγου με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσει άφθονη τροφή για σκέψη που θα διερευνηθεί περαιτέρω σε βάθος σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής, βρίσκοντας τελικά λύσεις για την κάλυψη των κενών, καθώς ο κλάδος προχωρά μαζί», δήλωσε ο διοργανωτής.

Η ατζέντα περιλαμβάνει τρεις ημέρες γεμάτες με συνεδρίες ολομέλειας, συζητήσεις σε πάνελ και ομάδες εργασίας που θα εμβαθύνουν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον έλεγχο και την τεχνολογία έως την κοινωνική ευθύνη, τη νομοθεσία και πολλά άλλα. Η τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής θα είναι αφιερωμένη σε επισκέψεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και λιανικό εμπόριο, όπου θα παρουσιαστεί ο αντίκτυπος των λύσεων έξυπνης διασφάλισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην πράξη.

«Οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα εφοδιασμού εμπιστεύονται τα πρότυπα GlobalGAP για την επιστημονικά τεκμηριωμένη διασφάλιση ασφαλών, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνων γεωργικών πρακτικών», δήλωσε ο πιστοποιητής. «Οι παραγωγοί χρειάζονται καινοτόμες προσεγγίσεις και αποτελεσματικά εργαλεία σε επίπεδο αγροκτήματος για να παραμείνουν κερδοφόροι στο σημερινό δυναμικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και ρυθμιστικό τοπίο. Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει μια πλατφόρμα για τους ηγέτες του κλάδου, ώστε να αναδείξουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες που βοηθούν τους παραγωγούς με απτούς τρόπους να αυξήσουν την παραγωγικότητα, ξεπερνώντας παράλληλα τα εμπόδια που εμποδίζουν την εφαρμογή υπεύθυνων γεωργικών πρακτικών».

Ο Markus Philipp, διευθύνων σύμβουλος της GlobalGAP c/o FoodPLUS, σχολίασε: «Ο κ: «Η Σύνοδος Κορυφής GlobalGAP 2024 δεν είναι απλώς ένα συνέδριο, αλλά μια πλατφόρμα όπου διαμορφώνονται καινοτόμες στρατηγικές. Οι συμμετέχοντες θα συμμετάσχουν σε πολύτιμες ευκαιρίες δικτύωσης, ανταλλάσσοντας κρίσιμες γνώσεις για την αγορά με ηγέτες του κλάδου από όλο τον κόσμο.

«Πρόκειται για ένα περιβάλλον συνεργασίας όπου ανθίζουν νέες ιδέες και δημιουργούνται συνδέσεις για νέους δρόμους προς τα εμπρός στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις