Ρουμανία: Προβλήματα σε καλαμπόκι και ηλίανθο από την ξηρασία

Η Ρουμανία αναμένεται να υποστεί σημαντικές απώλειες στις καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλίανθου λόγω των σοβαρών συνθηκών ξηρασίας που πλήττουν σχεδόν δύο εκατομμύρια εκτάρια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Florin Barbu, οι αγρότες θα λάβουν αποζημίωση μεταξύ 200 και 250 ευρώ ανά εκτάριο για τις καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές. Τα συνολικά εκτιμώμενα κονδύλια για αποζημιώσεις λόγω ξηρασίας κυμαίνονται από 500 έως 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Agerpres.

Επιπλέον, η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των πληγέντων γεωργικών τομέων. Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για την ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των γεωργικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μέτρων για την καθυστέρηση της αποπληρωμής των δανείων.

Εν τω μεταξύ, η φετινή σοδειά σιταριού της Ρουμανίας εκτιμάται σε 7 εκατομμύρια τόνους, με μικρές μόνο απώλειες λόγω της ξηρασίας.

Η Ρουμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία. Οι εξαγωγές σιτηρών της έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 30% κατά το εμπορικό έτος 2023/2024.

Οι Ρουμάνοι αγρότες και έμποροι εξήγαγαν περισσότερους από 10,6 εκατομμύρια τόνους δημητριακών, από 8,1 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος, αναφέρει το Economica.net.

Η χώρα κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές καλαμποκιού, με 2,7 εκατ. τόνους από τους 3,9 εκατ. τόνους της ΕΕ. Η Ρουμανία είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μαλακού σιταριού, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 36,9% σε 6,3 εκατομμύρια τόνους.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις