Στη Βουλή η τροπολογία για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους  οικιακών καταναλωτών και αγροτών

Κατατέθηκε, το βράδυ της Τρίτης (30/7), στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των οικιακών καταναλωτών, καθώς και των αγροτών.

 

Στο πλαίσιο της τροπολογίας -σε συνέχεια των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου (17/7)- περιγράφεται η εφαρμογή έκτακτης εισφοράς σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου για χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από έναν έως τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.

 

Σκοπός αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι να διασφαλιστούν πόροι στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που αποτρέπουν την υπερβολική επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της αύξησης των τιμών του ρεύματος, λόγω της δυσλειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου.

 

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει πως στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο επιβάλλεται ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

 

Η εισφορά ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η ειδική εισφορά που αναλογεί σε κάθε Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής για τον μήνα αναφοράς υπολογίζεται από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.). Ο υπολογισμός γίνεται βάσει των δηλώσεων που υποβάλλουν στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. οι υπόχρεοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, για τις ποσότητες φυσικού αερίου που κατανάλωσαν, έως την 7η ημερολογιακή ημέρα του επόμενου μήνα, αποκλειστικά για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής κατά τον μήνα αναφοράς.

 

Σημειώνεται πως η ρύθμιση είναι αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που εντοπίστηκε στα μέσα Ιουλίου, όταν οι τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά από τις μονάδες φυσικού αερίου προσέγγισαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα επίπεδα του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες αυτές, που επιβάρυνε τη χονδρική τιμή της αγοράς ρεύματος στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

 

Επιπρόσθετα, στο δεύτερο άρθρο της τροπολογίας προβλέπεται πως όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος,καθώς καιοι αγροτικές συνδέσεις που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) εντάσσονται αυτομάτως στο ευνοϊκό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ». Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση μείωση του ενεργειακού κόστους για τον πρωτογενή τομέα.

 

Βάσει της τροπολογίας, οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων και οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» δύνανται οποτεδήποτε, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024, να δηλώσουν τη βούλησή τους για υπαγωγή σε διαφορετικό προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του ίδιου ή άλλου παρόχου και να απενταχθούν από το «ΓΑΙΑ» χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

 

Επιπλέον, οι κάτοχοι των συνδέσεων που εντάσσονται στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» υπάγονται αυτομάτως και στο πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον, βέβαια, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Εισάγουμε, προς ψήφιση στη Βουλή, μία πολύ σημαντική τροπολογία, για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των οικιακών καταναλωτών και των αγροτών. Τα έσοδα από την εφαρμογή έκτακτης εισφοράς σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου θα κατευθυνθούν σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές, με προτεραιότητα σε εκείνους που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο ενεργειακό κόστος. Ταυτόχρονα, η ρύθμιση που αφορά στο τιμολόγιο “ΓΑΙΑ” επιλύει το επείγον ζήτημα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους κατόχους αγροτικών συνδέσεων και τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, ιδίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού που οι καταναλώσεις των αγροτών αυξάνονται σημαντικά. Η ένταξη στο τιμολόγιο “ΓΑΙΑ” ισοδυναμεί με χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών. Και αυτό, ενώ παράλληλα οι κάτοχοι παροχής αγροτικού ρεύματος, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, εντάσσονται αυτομάτως σε πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκης ρύθμισης».

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις