Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ιδιοκτήτης της μονάδας εκτροφής αιγοπροβάτων στη Ροδόπη είχε προμηθευθεί ζώα πρόσφατα από ζωέμπορο, που είτε μετέφερε μολυσμένα ζώα χωρίς να το γνωρίζει, είτε ο ιός υπήρχε στο αυτοκίνητό του.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Φωτεινιάς, θα οδηγηθούν σε σφαγή τα 273 πρόβατα και θα ακολουθηθεί όλο το πρωτόκολλο των ενεργειών που προβλέπονται.
Για άλλη μια φορά απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση με προσλήψεις νέων Κτηνιάτρων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες όχι μόνο της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Επίσης ζήτησε να προσληφθεί προσωπικό για την λειτουργία του κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στη Νέα Ορεστιάδα, όπου και εκεί θα μπορούσαν να γίνουν δειγματοληψίες για ανίχνευση ζωονόσων. καθώς -όπως είπε- ο χώρος υπάρχει, ο εξοπλισμός υπάρχει, δεν υπάρχει το προσωπικό.
Κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε στο Νομό Καρδίτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εντοπισμός του συγκεκριμένου κρούσματος ήρθε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της ιχνηλάτησης κοπαδιού από τη Λάρισα, που είχε εντοπιστεί με πανώλη και δεν πρόκειται για νέα εστία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα κρούσματα της πανώλης στα αιγοπρόβατα ανέρχονται στα 35.
Νέα κρούσματα εντοπίστηκαν χθες σε κτηνοτροφικές μονάδες στο Βαρθολομιό και στη Νεμούντα της Ηλείας και στη Βόνιτσα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ζώα που έχουν θανατωθεί έως τώρα ανέρχονται σε 13.000, αλλά όπως είναι λογικό ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας είχε παρουσιάσει πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανώλης.
Ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:
1. Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα.
2. Με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης.
3. Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενεργοποιηθούν δύο (2) επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.
4. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.
5. Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.