Από τα χωράφι στα ράφι: Η αθέατη πραγματικότητα της Ροδακινοκαλλιέργειας

Ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας, η καρδιά της παραγωγής των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι μας, αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση. Οι αγρότες, οι άνθρωποι που καλλιεργούν με κόπο τη γη μας, βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά, ενώ οι προσπάθειές τους να επιβιώσουν αγνοούνται από την πολιτεία.

Ένα σκοτεινό μυστικό κρύβεται πίσω από τα λαμπερά ράφια των σούπερ μάρκετ. Όπως αποκαλύπτει ο Αθανάσιος Πίππας, πρώην πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών και νυν ροδοκινοπαραγωγός, η καλλιέργεια ροδάκινων στη Βόρεια Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα παιχνίδι αβεβαιότητας και εκμετάλλευσης. Οι αγρότες παραδίδουν την παραγωγή τους σε μεσάζοντες, οι οποίοι αφαιρούν αυθαίρετα μεγάλα ποσοστά από τα κέρδη τους, χωρίς καμία διαφάνεια και λογοδοσία.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Οι παραγωγοί ροδάκινων δαπανούν πάνω από 900 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα έσοδα τους, με τις σημερινές τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 0,31 και 0,34 ευρώ το κιλό, δεν καλύπτουν ούτε τα μισά έξοδα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αγρότες αναγκάζονται να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να καλύψουν τις απώλειές τους.

  • Πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι που παράγουν την τροφή μας να πεινάνε; 
  • Ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα και τις απελπιστικές κραυγές των αγροτών;

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στη Θεσσαλία, όπου η συνεταιριστική οικονομία θεωρείται παραδοσιακά ισχυρή. Οι συνεταιρισμοί, υπό την πίεση των ισχυρών αγοραστών, αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές που καταβάλλουν στους παραγωγούς, αφήνοντας τους αγρότες σε απόγνωση.
Ένας πρόεδρος συνεταιρισμού αναγκάστηκε να επιβάλει καθετή μείωση 8% στις τιμές που καταβάλλονται στους παραγωγούς,  χωρίς καν  να ενημερώσει τα μέλη του αποδεικνύοντας ότι ούτε οι συνεταιρισμοί είναι απαλλαγμένοι από τις πιέσεις των ισχυρών αγοραστών.

Πού βρίσκεται η πολιτεία σε όλο αυτό; Οι εκκλήσεις των αγροτών για βοήθεια πέφτουν στο κενό. Η απουσία συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων στήριξης δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας και απογοήτευσης. Οι αγρότες αισθάνονται αδύναμοι απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεσάζοντες.

Η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα είναι έκρυθμη και απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι αγρότες, να δημιουργηθούν δίκαιοι μηχανισμοί τιμολόγησης και να καταπολεμηθεί η εκμετάλλευση. Η επιβίωση του πρωτογενούς τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία και την ασφάλεια των τροφίμων  δηλώνει ο παραγωγός απο την Λαρισα που ήθελενα μεινει ανώνυμος γιατί φοβάται μην δεν του πάρουν την παραγωγή.

Ανοιχτές τιμές, υψηλό κόστος και ακαρπία

Οι χαμηλές και ασταθείς τιμές που επιτυγχάνονται στην αγορά, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους καλλιεργητές. Η ακαρπία που έπληξε μεγάλο μέρος της παραγωγής, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

«Πουλάμε τα προϊόντα μας τζάμπα και η ροδακινοκαλλιέργεια έχει καταστεί ασύμφορη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος της Άμμου Δήμου Βέροιας, Γιώργος Σίτας. Ο κ. Σίτας περιγράφει μια κατάσταση όπου το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει, ενώ η πολιτεία δεν παρέχει την απαραίτητη στήριξη.

Ο καύσωνας και οι επιπτώσεις του
Ο παρατεταμένος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού είχε καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή. Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε μικροκαρπία και μείωση της ποιότητας των καρπών, μειώνοντας σημαντικά το εισόδημα των καλλιεργητών.

Η απόφαση για εκρίζωση
Η οργή και η απογοήτευση των παραγωγών εκφράζεται με τον πιο έντονο τρόπο: την εκρίζωση παραγωγικών δέντρων. Ο κ. Σίτας έκοψε 5 στρέμματα ροδακινιές, αποφασισμένος να μην ξαναφυτεύσει συμπύρηνα ροδάκινα. «Λυπάμαι τον εαυτό μου που δουλεύει για άλλους και μάλιστα τζάμπα», τονίζει.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις