Κρασί: Μικρότερη έως και 16% η γαλλική παραγωγή

Το Γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας, μέσω της Agreste, παρουσίασε τις πρώτες εκτιμήσεις του για την παραγωγή κρασιού για την εκστρατεία 2024/25, με δεδομένα που συλλέγονται από την 1η Αυγούστου, τα οποία προβλέπουν μεταξύ 40 και 43 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, τα οποία αν επιβεβαιωθούν θα σημαίνουν μεταξύ 10%-16 % μικρότερος από τον όγκο παραγωγής (σχεδόν 47,9 Mhl) της προηγούμενης εκστρατείας και που έκανε τη χώρα αυτή τον κορυφαίο παραγωγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως, μπροστά από την Ιταλία και την Ισπανία.

Με αυτά τα δεδομένα, η Γαλλία θα ήταν μόνη, εάν έφτανε το αναμενόμενο μέγιστο των 43 Mhl, σε αριθμούς κοντά στη μέση παραγωγή της πενταετίας (44,22 Mhl), οπότε όλα δείχνουν ότι η συγκομιδή στη χώρα θα είναι σαφώς χαμηλότερη από τον εν λόγω μέσο όρο για τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά θα είναι επίσης χαμηλότερο από τη συγκομιδή 2022/23 (46,06 Mhl).

Σύμφωνα με την Agreste, πολλοί αμπελώνες έχουν επηρεαστεί φέτος από το «coulure» (πτώση λουλουδιών ή νεαρών μούρων) και μερικές φορές επίσης από το «millerandage» ή το μεταβλητό μέγεθος των μούρων, λόγω των πιο υγρών και ψυχρότερων συνθηκών όπως αναμενόταν κατά τη διάρκεια τη φάση της ανθοφορίας.

Το ωίδιο, ο παγετός και περιστασιακά χαλάζι θα επηρεάσουν επίσης τη γαλλική σοδειά

Από την άλλη πλευρά, η εμφάνιση του ωιδίου έχει ευνοηθεί και από τις υγρές συνθήκες των αρχών του καλοκαιριού και έχει επηρεάσει τις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις και να προκαλέσει σημαντικές απώλειες στη συγκομιδή.

Ομοίως, συγκεκριμένα επεισόδια παγετού και χαλαζιού συνέβαλαν τοπικά στη μείωση του όγκου παραγωγής, που αντισταθμίζεται από εδάφη που είναι καλά γεμάτα με νερό, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τη μείωση.

Σε γενικές γραμμές, ο αμπελώνας συγκέντρωσε μια βλαστική καθυστέρηση μεταξύ μίας έως δύο εβδομάδων στις αρχές Αυγούστου σε σύγκριση με τον περσινό τρύγο του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, η Agreste εκτιμά μειώσεις 9% έως 16% στην παραγωγή κρασιών με ΑΟΠ. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). μεταξύ μιας περικοπής 22-28% στα κρασιά που προορίζονται για απόσταξη οινοπνευματωδών ποτών. αύξησης μεταξύ 3% ή μείωσης 5% στους οίνους με ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) σε σύγκριση με πέρυσι και, τέλος, στους «άλλους οίνους», μειώνεται μεταξύ 13-19% σε σχέση με τη συγκομιδή της προηγούμενης εκστρατείας .

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις