Ολοκληρώνεται η συνάντηση της MED9 στην Κύπρο

Αύριο ολοκληρώνεται στην Κύπρο η υπουργική συνάντηση της MED9, μιας συμμαχίας εννέα μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία αντιμετωπίζεται μονογραφικά το πρόβλημα της ξηρασίας, μια από τις κύριες τρέχουσες προκλήσεις για τη γεωργία που είναι κοινή αυτές τις χώρες.

Η Κύπρος, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία αυτής της ομάδας μεσογειακών χωρών, διοργάνωσε την τομεακή συνάντηση με επίκεντρο τη γεωργία και το πρόγραμμα της οποίας θα επικεντρωθεί στην «Η απειλή της ξηρασίας στον πρωτογενή τομέα στα μεσογειακά κράτη μέλη».

Στη συνάντηση, ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Luis Planas, σχεδιάζει να παρουσιάσει τη βιώσιμη πολιτική εκσυγχρονισμού της άρδευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ως στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση επαρκούς και βιώσιμης παραγωγής τροφίμων. Θα αναλύσει επίσης τη σημαντική ανάπτυξη των τεχνολογιών νερού στην Ισπανία, μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο, στην οποία θα προσφέρει συνεργασία στις υπόλοιπες χώρες.

Η κυβέρνηση θα διαθέσει μια επένδυση άνω των 2.400 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2027 για τον εκσυγχρονισμό της άρδευσης , με σημαντική συνεισφορά κονδυλίων Next Generation από την ΕΕ, που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη χρήση του νερού και στην εξοικονόμηση πόρων τόσο σε κόστος νερού όσο και σε ενέργεια με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. Αν και η αρδευόμενη έκταση αντιπροσωπεύει μόλις το ένα τέταρτο της καλλιεργούμενης έκτασης στην Ισπανία, είναι καθοριστικής σημασίας για την παραγωγικότητα και την κερδοφορία, καθώς παράγει περισσότερο από τα δύο τρίτα της φυτικής παραγωγής.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, δεδομένης της σπανιότητας των πόρων και του σεναρίου της κλιματικής αλλαγής με ολοένα και λιγότερες βροχοπτώσεις, τη χρήση μη συμβατικού νερού στην άρδευση, καθαρισμένου και αφαλατωμένου νερού . Η Planas θα παρουσιάσει την εκτενή εμπειρία της Ισπανίας στην αφαλάτωση από την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα, για την οποία διαθέτει τεχνολογία αναφοράς.

Το πρόγραμμα της Κυπριακής Υπουργικής Συνόδου ξεκίνησε χθες με δύο επιτόπιες επισκέψεις, σε αγρόκτημα υδροπονικής παραγωγής στην Ορμήδεια και στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Αγίας Νάπας.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ολομέλεια των Υπουργών Γεωργίας της Ισπανίας, της Κύπρου, της Σλοβενίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και του Υπουργού Εξωτερικών της Κροατίας, καθώς και του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Janusz Wojciechowski. Μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, αναμένεται ότι οι υπουργοί που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη συνεδρίαση θα υπογράψουν κοινή δήλωση για το θέμα αυτό.

Το MED9 δημιουργήθηκε το 2013 με πρωτοβουλία των Υπουργών Εξωτερικών της Ισπανίας και της Κύπρου. Σε αυτό το φόρουμ, συζητούνται και συντονίζονται θέσεις για βασικά ζητήματα που επηρεάζουν την περιοχή της Μεσογείου και που επιδιώκουν ενισχυμένη επιρροή εντός της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις