Νέες καθυστερήσεις στην αναθεώρηση των νόμων για την ευημερία των ζώων

Η ειδική συμβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γεωργία ζήτησε σήμερα, μέσω νέας έκθεσής της, περαιτέρω καθυστερήσεις στην αναθεώρηση των νόμων της ΕΕ για την ευημερία των ζώων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της ΕΕ να επικαιροποιήσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Μέχρι στιγμής, η εργασία της Στρατηγικής Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ έχει ήδη προωθήσει την αναβολή της δημοσίευσης ενός σχεδίου νόμων της ΕΕ για την ευημερία των εκτρεφόμενων ζώων, το οποίο αρχικά προγραμματιζόταν για το 2023. Η ομάδα των 29 οργανώσεων που εργάστηκαν στη νέα έκθεση, συμπεριλαμβανομένων των λόμπι της βιομηχανίας (π.χ. Copa-Cogeca, Ευρωπαϊκή Οργάνωση Κτηνοτρόφων, Euroseeds και EuropaBio) και των ΜΚΟ (π.χ. BirdLife, Eurogroup για τα Ζώα και Slow Food), ζητά πλέον περισσότερες, περιττές εκτιμήσεις επιπτώσεων και ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση των σχεδίων νόμων - το 2026! Αυτό θα αντιστοιχούσε σε μια καθυστέρηση τριών ετών μέχρι στιγμής. Η ομάδα καλεί επίσης για νέες παραμέτρους στις εκτιμήσεις επιπτώσεων, κινδυνεύοντας να αποδυναμώσει περαιτέρω τις φιλοδοξίες της ΕΕ, όπως διατυπώνονται στην στρατηγική της ΕΕ για τα τρόφιμα (Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, δημοσιεύτηκε το 2020).

Οι συστάσεις αυτής της έκθεσης ενδέχεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη στρατηγική του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς αναμένεται να διαμορφώσουν το νέο «Όραμα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα» που θα παρουσιάσει η Πρόεδρος Ursula von der Leyen εντός των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Απομένει να φανεί εάν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δεν θα επιστρέψουν στα λόγια τους και δεν θα κάνουν λόμπι ενάντια στις ήδη αδύναμες διατάξεις που συμφώνησαν, όπως συνέβη με τον προκάτοχό τους στη Γερμανία. Νωρίτερα φέτος, ερευνητικοί δημοσιογράφοι εξέτασαν τις επιπτώσεις του προκατόχου αυτής της διαβουλευτικής διαδικασίας, η οποία προεδρεύτηκε επίσης από τον Peter Strohschneider. Τα Lighthouse Reports και η κορυφαία γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung αποκάλυψαν πώς η κυρίαρχη γερμανική ένωση αγροτών DBV παραβίασε τις υποσχέσεις που έδωσε σε αυτή τη διαδικασία βασισμένη στη συναίνεση. Καθώς η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται, τα λόμπι των αγροτών ενδέχεται να επιστρέψουν στα λόγια τους και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας διαδικασίας της ΕΕ.

Η Olga Kikou, Διευθύντρια Υποστήριξης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Νομοθεσίας και Πολιτικής για τα Ζώα και οργανώτρια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Τέλος στον Κλωβισμό», δήλωσε: «Αυτός ο Στρατηγικός Διάλογος είναι μια κλασική τακτική καθυστέρησης. Τα τελευταία πολλά χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς και αυτός ο συγκεκριμένος διάλογος δεν ήταν καθόλου απαραίτητος. Ο κύριος σκοπός του ήταν πολιτικός: να καθυστερήσει τη δημοσίευση των σχεδίων νόμων που στοχεύουν στην μεταρρύθμιση της γεωργίας της ΕΕ και να κατευνάσει τους αγρότες ενόψει των εκλογών. Τώρα έχουμε μια έκθεση που, όσον αφορά την ευημερία των ζώων, καλεί για περαιτέρω καθυστερήσεις και ακόμη περισσότερες περιττές εκτιμήσεις επιπτώσεων. Ακόμη κι αν η βιομηχανία έχει συμφωνήσει σε μεταρρύθμιση κατά το σύνολο, η εμπειρία δείχνει ότι μπορούν εύκολα να επιστρέψουν στα λόγια τους και να κάνουν λόμπι ενάντια στην πρόοδο του ζητήματος. Καλώ την Πρόεδρο von der Leyen να διατηρήσει τη θέση της στην επερχόμενη στρατηγική της, να τηρήσει τις νομικά δεσμευτικές υποσχέσεις που έδωσε την προηγούμενη θητεία και να προσφέρει στα εκτρεφόμενα ζώα μια ζωή αξιοπρεπή, όπως αναμένει η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις