ΥΠΑΑΤ: Οι τιμές των αγροεφοδίων διαμορφώνονται από την αγορά

Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Βουλευτής σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών των αγροεφοδίων και τους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέχει τις ακόλουθες διευκρινίσεις.

Η απάντηση του Υπουργείου υπογραμμίζει τα εξής:

Η διαμόρφωση των τιμών των αγροεφοδίων (σπόροι προς σπορά, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα) καθώς και όλων των προϊόντων σε μια ελεύθερη οικονομία, γίνεται μέσω του υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων που τα παράγουν και τα εμπορεύονται και όχι μέσω κρατικών παρεμβάσεων. Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας λύνονται μέσω των ελέγχων που οφείλουν να πραγματοποιούν οι αρμόδιες προς τον σκοπό αυτό αρχές.

 

Όσον αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, αρμόδια Συντονιστική Εθνική Αρχή για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ) 1107/2009, ο οποίος ρυθμίζει τα θέματα της διάθεση των φυτοφαρμάκων στην αγορά, είναι η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Σημειώνεται ότι, σκοπός του προαναφερόμενου Κανονισμού είναι η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας, τόσο της υγείας των ανθρώπων και των ζώων όσο και του περιβάλλοντος, και με βάση αυτά τα κριτήρια αξιολογούνται τα φυτοφάρμακα προκειμένου να εγκριθούν.

Οι τιμές των φυτοφαρμάκων δεν περιλαμβάνονται στα κριτήρια αξιολόγησής τους κατά τη διαδικασία έγκρισής τους. Κατά συνέπεια, η προαναφερόμενη Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ δεν έχει αρμοδιότητα για τον έλεγχό τους και την αποτροπή ενδεχόμενης κερδοσκοπικής πρόθεσης των εταιρειών. Συμβάλει πάντως στη διατήρηση των τιμών με τη χορήγηση μεγάλου αριθμού εγκρίσεων φυτοφαρμάκων, τόσο πρωτότυπων όσο και γενόσημων, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τον ανταγωνισμό των εταιρειών.

 

Περαιτέρω, η Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ διενεργεί ελέγχους στα αγροεφόδια (λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό, ζωοτροφές), σε όλα τα στάδια διακίνησής τους, προκειμένου να διασφαλίσει την προμήθεια ασφαλών και υψηλής ποιότητας αγροεφοδίων στους παραγωγούς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, καθώς και την ομαλή διακίνηση των αγροεφοδίων στο πλαίσιο ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού.

Υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών, έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, διενεργήθηκαν συνολικά 20.818 έλεγχοι από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.), εκ των οποίων 1.404 έλεγχοι στον τομέα των λιπασμάτων,

19.108 στον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού και 306 στον τομέα των ζωοτροφών και υποβλήθηκαν συνολικά 125 Εκθέσεις Ελέγχου για μη συμμόρφωση προϊόντων αγροεφοδίων, τα οποία διακινούνται στην αγορά.

 

Τέλος, πληροφοριακά, σημειώνεται ότι τα μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών (ΟΠ) δύνανται μέσω συλλογικών προμηθειών που μπορεί να γίνονται από τις ΟΠ, να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές στις εισροές που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις