Νέος νόμος της ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου από την Ινδονησία κατά 30%

Ένας νέος νόμος της ΕΕ που τίθεται σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου έχει προκαλέσει ανησυχία στη βιομηχανία φοινικέλαιου της Ινδονησίας. Ο Eddy Martono, επικεφαλής της Ινδονησιακής Ένωσης Φοινικέλαιου (GAPKI), δήλωσε στους Financial Times ότι ο νόμος θα μπορούσε να προκαλέσει χάος εάν εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση.

Όπως απαιτείται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της υλοτομίας (EUDR), οι εισαγωγείς βάσει των νέων κανόνων θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους δεν συνέβαλαν στην αποψίλωση των δασών στις χώρες εξαγωγής και ότι η διαδικασία παραγωγής των πρώτων υλών συμμορφώνεται με τους κανονισμούς ESG. 

Ο Martono προειδοποίησε ότι ο κλάδος δεν είναι έτοιμος για τόσο σημαντικές αλλαγές και ζήτησε να καθυστερήσει ο νόμος μέχρι το 2026. 

Ορισμένες καλλιέργειες καφέ, κακάο, καουτσούκ και φοινικέλαιου κινδυνεύουν να απαγορευτεί η εισαγωγή τους. Ο Martono φοβάται ότι χωρίς την κατάλληλη διαβούλευση μεταξύ της ΕΕ και των εμπορικών της εταίρων, οι εξαγωγές φοινικέλαιου από την Ινδονησία προς την ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 30%.

Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου 2024 για τις επιχειρήσεις και τους μεγάλους εμπόρους. Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να συμμορφωθούν άμεσα, ενώ οι μικρότερες εταιρείες έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούλιο του 2025. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις στον κύκλο εργασιών έως και 4%.

Ο Martono επέκρινε την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με τους συνδικαλιστικούς αξιωματούχους, η οποία, όπως πιστεύει, δημιούργησε εκτεταμένη αβεβαιότητα.

Η Μαλαισία έχει λάβει σταθερά ενεργά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα της βιομηχανίας φοινικέλαιου πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους κανονισμούς για την αποψίλωση των δασών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Φυτειών και Εμπορευμάτων Datuk Yusran Shah Mohd Yusof. 

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο τομέας φοινικέλαιου της Μαλαισίας εξακολουθεί να εμπίπτει στην ΕΕΔΑ, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη φήμη της χώρας παρά τα αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα της Κουάλα Λουμπούρ.

Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί την κύρια αγορά για το φοινικέλαιο. 

Τόνισε επίσης τον σημαντικό ρόλο του φοινικέλαιου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια λόγω της υψηλής παραγωγικότητας, του ευρέος φάσματος εφαρμογών και της ικανότητάς του να βελτιώνει τη συντήρηση των τροφίμων.

Η Μαλαισία είχε προηγουμένως δεσμευτεί να σταματήσει τη δημιουργία νέων φυτειών φοινικέλαιου σε δασικές περιοχές για να στηρίξει και να διατηρήσει την τρέχουσα δασοκάλυψη του 54%. 

Καθώς πάνω από το 80% του φοινικέλαιου που παράγεται στη Μαλαισία εξάγεται, η πιστοποίηση του πετρελαίου είναι κρίσιμη για τη βιομηχανία και τον προϋπολογισμό της χώρας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις