Χρηματοδοτικές καθυστερήσεις στη βιολογική καλλιέργεια

Η ΕΕ θεωρεί τα βιολογικά προϊόντα πλεονέκτημα για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης γεωργίας, όμως η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθυστερούν όλο και περισσότερο να δώσουν τις επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να μετατραπούν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε βιολογικές καλλιέργειες.

«Οι συζητήσεις για την επόμενη ΚΑΠ που ξεκινούν σήμερα πρέπει να περιλαμβάνουν μια πιο αυστηρή διαχείριση, με δημόσιους πόρους που θα τεθούν στην υπηρεσία των γεωργικών επιδοτήσεων για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις», δήλωσε στο Euractiv ο Philippe Camburet, διευθυντής της FNAB, της γαλλικής ένωσης για την υπεράσπιση της βιολογικής γεωργίας.

Την Τρίτη (10 Σεπτεμβρίου), η FNAB ανέφερε ότι κέρδισε την πρώτη της νομική μάχη κατά της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με τις καθυστερήσεις στις ενισχύσεις της ΚΑΠ για τη μετατροπή σε βιολογικές καλλιέργειες.

Τα διοικητικά δικαστήρια της Λυών, του Μπορντό και της Νάντης έκριναν ότι το γαλλικό κράτος πρέπει να εκταμιεύει τις επιδοτήσεις για τη βιολογική γεωργία εντός ενός έτους το πολύ.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει ακόμα τις πληρωμές στους γεωργούς που υπέβαλαν αίτηση τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023 μέχρι τον Ιούλιο του 2024. Έτσι, οι δικαστές έκριναν ότι μια τέτοια καθυστέρηση, που υπερβαίνει το ένα έτος, «συνιστά σφάλμα εκ μέρους του κράτους».

Ενώ ο κανονισμός 2021/2116 της ΕΕ επιβάλλει προθεσμία ενός έτους για τις πληρωμές ενισχύσεων της ΚΑΠ, ο κανόνας αυτός δεν ισχύει για τις ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογική γεωργία. Η FNAB ζητά να εξεταστούν οι ενισχύσεις για τη μετατροπή στη βιολογική καλλιέργεια με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλες επιδοτήσεις.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, οφείλονται σε σφάλματα της πληροφορικής και, σύμφωνα με το συνδικάτο Confédération Paysanne, στην έλλειψη πόρων εκ μέρους των τοπικών διοικήσεων που διανέμουν τις επιδοτήσεις.

Εκτεταμένες καθυστερήσεις

«Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν και σε άλλες χώρες της ΕΕ, και κάποιες φορές όχι στον ίδιο βαθμό: Η Γερμανία καθυστέρησε μερικούς μήνες φέτος, αλλά όχι τόσους μήνες όσο η Γαλλία», δήλωσε στο Euractiv ο Eric Gall, αναπληρωτής διευθυντής της IFOAM Organics Europe.

Οι καθυστερήσεις ήταν επίσης ο κανόνας στην Ιρλανδία, όπου η εθνική διοίκηση αντιμετώπισε δυσκολίες στον συντονισμό των διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΚΑΠ. Η Ιρλανδική Ένωση Αγροτών (IFA) κατήγγειλε τις καθυστερήσεις που επηρεάζουν 350 αγρότες φέτος.

«Η διαδικασία είναι ελαττωματική και ως αποτέλεσμα οι αγρότες υποφέρουν», δήλωσε ο John Ftzpatrick, πρόεδρος της ομάδας βιολογικού έργου της IFA σύμφωνα με το Irish Farmers journal.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, με καθυστερήσεις που αναφέρθηκαν σε διάφορες περιοχές, όπως η Extremadura, λόγω σφαλμάτων στους φακέλους των αγροτών, όπως σημειώνει το μέσο ενημέρωσης Cadena SER.

Απλοποίηση της ενίσχυσης

Για τον Camburet, η ΕΕ πρέπει να αυστηροποιήσει την εποπτεία των κρατών μελών και να παράσχει στις εθνικές διοικήσεις περισσότερους δημόσιους πόρους.

«Πρέπει να κατοχυρώσουμε την ορθή διαχείριση των δημόσιων πόρων στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο [της ΚΑΠ] σε μια ευρωπαϊκή οδηγία», πρότεινε.

Για την IFOAM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξορθολογήσει το σύστημα ενισχύσεων για τους βιοκαλλιεργητές και να το εναρμονίσει σε ολόκληρη την Ένωση.

«Η Επιτροπή έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, επειδή γενικά έχει ισχυρό αντίκτυπο στις εθνικές διοικήσεις», εξήγησε ο Gall, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» είναι να επιτευχθεί 25% βιολογική έκταση, ενώ σήμερα παλεύει να φτάσει μόλις το 11%.

Πηγή: Euractiv.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις