Η πρόσφατη κίνηση της ινδικής κυβέρνησης να καταργήσει την ελάχιστη τιμή εξαγωγής για το ρύζι μπασμάτι και να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού μη μπασμάτι έχει προκαλέσει ανησυχία στους πακιστανούς εξαγωγείς ρυζιού. Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες τίθενται σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2024, απειλούν να διαταράξουν τα κέρδη που πέτυχε το Πακιστάν υπό τους προηγούμενους περιορισμούς.
Κατά το οικονομικό έτος 2024, το Πακιστάν εξήγαγε ρύζι αξίας περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια σημαντική αύξηση από τα 2,15 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 23, κυρίως λόγω των εξαγωγικών περιορισμών της Ινδίας. Τώρα, με την Ινδία να καταργεί το κατώτατο όριο τιμών και τα ανώτατα όρια εξαγωγών, το Πακιστάν - ο κύριος ανταγωνιστής της Ινδίας στην παγκόσμια αγορά basmati - αντιμετωπίζει πιθανές οπισθοδρομήσεις.
Προηγουμένως, η Ινδία επέβαλε ελάχιστη τιμή εξαγωγής (MEP) 1.200 δολάρια ανά τόνο για το ρύζι basmati για να σταθεροποιήσει τις τοπικές τιμές και να εξασφαλίσει την εγχώρια προσφορά. Ωστόσο, η αυξανόμενη πίεση από τους εξαγωγείς και η μειωμένη διεθνής ζήτηση οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή πολιτικής. Η άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρυζιού μη μπασμάτι, που αρχικά εφαρμόστηκαν για τον έλεγχο του εγχώριου πληθωρισμού, εντείνει τις ανησυχίες του Πακιστάν.
Εμπειρογνώμονες του κλάδου προειδοποιούν ότι το Πακιστάν, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού basmati στον κόσμο, θα μπορούσε να αγωνιστεί για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα. Ιστορικά, το Πακιστάν έχει ευδοκιμήσει χάρη στη φήμη του για ρύζι υψηλής ποιότητας, ιδίως στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, όπου το ρύζι του προτιμάται για το χαρακτηριστικό του άρωμα. Ωστόσο, με την Ινδία να είναι πλέον σε θέση να εξάγει ρύζι σε χαμηλότερες τιμές, οι πακιστανοί εξαγωγείς ίσως χρειαστεί να μειώσουν τις τιμές τους ή να διακινδυνεύσουν να χάσουν μερίδιο αγοράς.
Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ρυζιού του Πακιστάν (REAP) δήλωσε: «Έχουμε ζητήσει επίσημα από την Αρχή Ανάπτυξης Εμπορίου του Πακιστάν (TDAP) να μειώσει το MEP για το ρύζι basmati από 1.300 δολάρια ανά τόνο σε περίπου 900 δολάρια. Έχουν περάσει έξι μήνες χωρίς καμία ενέργεια».
Οι ανησυχίες αυξάνονται ότι οι πακιστανοί εξαγωγείς ενδέχεται να δυσκολευτούν να διατηρήσουν τους σημερινούς όγκους εξαγωγών, εάν η Ινδία πλημμυρίσει την αγορά με πιο προσιτό ρύζι basmati. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το πακιστανικό basmati συνήθως έχει τιμή 10-15% υψηλότερη από τις ινδικές ποικιλίες λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής και των φόρων εξαγωγής.
«Πρόκειται για έναν στρατηγικό ελιγμό για να ανακτήσει η Ινδία τα ερείσματά της σε κρίσιμες αγορές, δημιουργώντας σημαντική πίεση στην τιμολόγηση του πακιστανικού basmati», σχολίασε ο γεωπόνος Fareed Ansari. «Το Πακιστάν παραδοσιακά βασιζόταν στην ποιότητα για να δικαιολογήσει τις υψηλότερες τιμές, αλλά αυτή η τελευταία εξέλιξη μπορεί να αναγκάσει τους εξαγωγείς να μειώσουν τις τιμές ή να αναζητήσουν νέες αγορές».
Την περίοδο 2022-23, η Ινδία εξήγαγε ρύζι αξίας άνω των 11 δισ. δολαρίων, με το basmati να συνεισφέρει 4,8 δισ. δολάρια. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές ρυζιού του Πακιστάν ανήλθαν σε 2,15 δισ. δολάρια. Την περίοδο 2023-24, οι εξαγωγές basmati της Ινδίας εκτινάχθηκαν στα 5,9 δισ. δολάρια, ενώ του Πακιστάν έφτασαν περίπου τα 3,9 δισ. δολάρια.
Με την άρση των εξαγωγικών περιορισμών της Ινδίας, οι πακιστανικές εξαγωγές ρυζιού μη-basmati θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, ιδίως στις αγορές της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου και οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για μερίδιο αγοράς. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι προοπτικές μπορεί να μην είναι τόσο δυσοίωνες όσο αναμενόταν.
«Ενώ οι πακιστανικές εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι μπορεί να παραμείνουν σταθερές σε όγκο, θα μπορούσαμε να δούμε μείωση έως και 400 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα», σημείωσε ο Χαμίντ Μαλίκ, συνιδρυτής του Ινστιτούτου Ερευνών Αγροτικής Πολιτικής. Ο ίδιος υπέδειξε ότι η απόφαση της Ινδίας θα μπορούσε να έχει πολιτικά κίνητρα, ιδίως ενόψει των εκλογών στις πολιτείες που πλησιάζουν στη Haryana, μια σημαντική περιοχή παραγωγής ρυζιού. «Η πολιτική αυτή μπορεί να αλλάξει μετά τις εκλογές, αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι το Πακιστάν κατέχει μόνο το 20% περίπου της παγκόσμιας αγοράς basmati, αν και έχει μεγάλη φήμη στον Κόλπο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ».
Ο Malik ανέφερε περαιτέρω ότι οι παγκόσμιες τιμές του ρυζιού βρίσκονται σε πτωτική τάση, με τους Ινδούς αγρότες να αγωνίζονται να πουλήσουν το basmati τους στα 950 δολάρια ανά τόνο, γεγονός που οδήγησε στην κατάργηση του κατώτατου ορίου τιμών. Εν τω μεταξύ, το πακιστανικό basmati εξακολουθεί να τιμάται λίγο κάτω από τα 1.000 δολάρια ανά τόνο.
Οι εμπειρογνώμονες συμβουλεύουν ότι το Πακιστάν θα πρέπει να επικεντρωθεί στο μάρκετινγκ και την καινοτομία για να ενισχύσει την παρουσία του στις premium αγορές, καθώς ο ανταγωνισμός με την Ινδία μόνο με βάση την τιμή μπορεί να μην επαρκεί. Επιπλέον, η διερεύνηση νέων εμπορικών συμφωνιών ή η ενίσχυση των υφιστάμενων θα μπορούσε να είναι επωφελής.