Αρωματικά βότανα: Οι γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ διογκώνουν τις καλλιέργειες νότια Γαλλία

Οι δηλώσεις για τη βιολογική καλλιέργεια κορίανδρου αυξήθηκαν φέτος στην Οξιτανία, καθώς οι αγρότες επωφελούνται από γενναιόδωρες ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογική καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων, εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων στον τομέα κατά της «υπεξαίρεσης» των κονδυλίων.

Παρόλο που ο βιολογικός κόλιανδρος εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια πολύ μικρή αγορά στη Γαλλία και την Ευρώπη, οι αιτήσεις για τη μετατροπή σε βιολογική καλλιέργεια αυτής της καλλιέργειας αυξήθηκαν κατά 7 φορές το 2024 στη Νότια Γαλλία (Occitanie), από 1.800 σε 11.700 εκτάρια.

Το φυτό είναι εύκολο στην καλλιέργεια και δικαιούται στήριξη 900 ευρώ ανά εκτάριο όταν χρησιμοποιείται για τη μετατροπή σε βιολογική καλλιέργεια. Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) αυτού του είδους η ενίσχυση εξαρτάται από την καλλιέργεια και οι εξειδικευμένες καλλιέργειες εισπράττουν υψηλότερη στήριξη.

Τα χρήματα προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΚΓΠ, αλλά η επιδότηση καθορίζεται σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το φαινόμενο αυτό δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί αλλού στην Ευρώπη, δήλωσε στην Euractiv η ομπρέλα της οργάνωσης για τα βιολογικά τρόφιμα και τη βιολογική γεωργία IFOAM.

«Όταν οι εκτάσεις παραγωγής πολλαπλασιάζονται από τη μια χρονιά στην άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ειδοποιηθεί», δήλωσε στη Euractiv ο Philippe Camburet, πρόεδρος της Fédération Nationale d'Agriculture Biologique (FNAB).

Δεδομένης της μικρής αγοράς για αυτές τις καλλιέργειες, το κίνητρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υπερπροσφορά. «Τίποτα δεν θα συγκομιστεί, όλα θα καταστραφούν», προειδοποίησε ο Camburet, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα της πιθανής “υπεξαίρεσης” των ενισχύσεων της ΚΑΠ.

Σύμφωνα με την FNAB, μόνο το 9% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που υπέβαλαν αίτηση για ενίσχυση μετατροπής για τον κόλιανδρο το 2024 ήταν αποκλειστικά βιολογικές, γεγονός που υποδεικνύει μια «ευκαιριακή προσέγγιση» από τους συμβατικούς αγρότες και όχι μια μετάβαση στη βιολογική γεωργία.

Όλα τα PPAM (αρωματικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά) - θυμάρι, λεβάντα, βερβένα, helichrysum, δεντρολίβανο, ρίγανη, φασκόμηλο κ.λπ. - μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις πρακτικές, επισημαίνει η οργάνωση.

Πόλεμος μπαχαρικών

Οι αιτήσεις ενίσχυσης για την καλλιέργεια PPAM ανέρχονται φέτος σε 50 εκατ. ευρώ - «το ισοδύναμο όλων των άλλων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε όλους τους τομείς», αναφέρει η FNAB.

Η περιφέρεια Occitanie αναγκάστηκε να υποχωρήσει ανακοινώνοντας ανώτατο όριο στις ενισχύσεις. Αρχικά προοριζόταν για μέγιστο όριο 20 εκταρίων ανά εκμετάλλευση, αυτό μειώθηκε σε 3 εκτάρια (6 για τους νέους αγρότες).

Σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων μετατροπής, η απόφαση αυτή συνέβαλε στην αύξηση της δυσαρέσκειας στον τομέα.

«Πρόκειται για μια αλλαγή των κανόνων κατά τη διάρκεια της πορείας της ΚΑΠ», ανέφερε η οργάνωση αγροτών Coordination Rurale σε δελτίο τύπου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ζήτησαν να αποκατασταθεί η υποσχεθείσα ενίσχυση -σχεδόν 20.000 ευρώ ετησίως για ορισμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις- και να μπορούν οι παραγωγοί να εξαιρεθούν από αυτήν έως το 2025.

Οι οργανώσεις βιολογικής γεωργίας καταγγέλλουν την ανεπάρκεια των έκτακτων δημόσιων ενισχύσεων, μπροστά στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις που αντιμετωπίζουν, αναγκάζοντάς τους να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές αυτού του τύπου, για να λάβουν επαρκή βοήθεια.

Ο Camburet υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να αναλάβουν τα κράτη μέλη την ευθύνη και να ενισχύσουν τις εθνικές διοικητικές ικανότητες. «Η Επιτροπή θα μπορούσε να υποχρεώσει τα κράτη μέλη να διαθέσουν επαρκείς ανθρώπινους πόρους για να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα των αιτήσεων [για ενίσχυση] και της σκοπιμότητάς τους», πρότεινε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις