Φανταστείτε να έχετε πληρώσει τους φόρους σας κανονικά, έχοντας δηλώσει κάθε ευρώ που λάβατε, και ξαφνικά να σας ζητούν πίσω χρήματα που, σύμφωνα με τους αρμόδιους, δεν έπρεπε ποτέ να λάβετε. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σε σχεδόν 200.000 αγρότες στην Ελλάδα, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν επιδοτήσεις που, όπως φαίνεται, φορολογήθηκαν κανονικά και με το παραπάνω. Το ζήτημα εγείρει ερωτήματα για τις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ρόλο της εφορίας, ενώ οι αγρότες αναζητούν απαντήσεις και δικαιοσύνη.
Ποιος θα πληρώσει τελικά το κόστος για τα λάθη που έγιναν;
Χιλιάδες Αγρότες καλούνται να επιστρέψουν χρήματα τα ερωτήματα για τον επανυπολογισμό της Φορολογικής Δήλωσης
Σε μια κίνηση που έπρεπε να γίνει συμφώνα με πληροφορίες του Agrocapital , ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε να ζητήσει να επιστραφούν τα χρήματα πριν την προκαταβολή της οδύσσειας του ΟΣΔΕ 2024 μιας και είναι πλέον υποχρέωση του σύμφωνα με το DG AGRI και την επιτήρηση που έχει μπει ο οργανισμός από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.
Το ζήτημα αυτό όμως έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, καθώς πολλοί δηλώνουν ότι οι πληρωμές αυτές έχουν ήδη δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και φορολογηθεί κανονικά. Οι αγρότες, οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει τους αντίστοιχους φόρους, βρίσκονται τώρα σε δίλημμα πρέπει να επανυπολογιστούν οι φορολογικές τους δηλώσεις, και αν ναι, ποιος θα επωμιστεί το κόστος;
Αυτό το τεράστιο λάθος οφείλεται σε έναν σοβαρό σφάλμα που εντοπίστηκε κατά την εκκαθάριση των πληρωμών και την ανακάλυψη τω ευρωπαϊκών ελεγκτών . Ως αποτέλεσμα, ο Οργανισμός απαιτεί πλέον την επιστροφή των ποσών αυτών από τους αγρότες.
Η πληρωμή και η φορολόγηση
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός αγρότη που έλαβε περίπου 23.000 ευρώ το 2023, από τις ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2022 και 2023 σε μία ενιαία πληρωμή. Η εφορία τον φορολόγησε βάσει της κλίμακας, με τον τελικό φόρο να ανέρχεται στα 6.000 ευρώ, λόγω της αύξησης του εισοδήματός του. Τώρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά μέρος αυτών των χρημάτων πίσω, υποστηρίζοντας ότι ο αγρότης πληρώθηκε παραπάνω από ό,τι δικαιούταν.
Αυτό δημιουργεί το ερώτημα θα πρέπει ο αγρότης να καταθέσει τροποποιητική δήλωση στην εφορία για να επανυπολογιστεί ο φόρος; Και αν ναι, ποιος θα πληρώσει το κόστος του λογιστή για τη διαδικασία αυτή;
Το πολιτικό κόστος
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να παρέμβουν άμεσα για να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Είναι απαραίτητο να προστατευθούν οι αγρότες από τις οικονομικές συνέπειες αυτού του λάθους.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει επιπλέον χρήματα, όπως ισχυρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αντίθετα, πολλές από τις πληρωμές που έγιναν μειώθηκαν κατά περισσότερο από 35%, χωρίς να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις για τη μείωση αυτή.
Σύμφωνα με τον αγροτικό κόσμο, οι υπερπληρωμές που επικαλείται ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ανύπαρκτες, και αντί οι αγρότες να χρωστούν στον οργανισμό, ενδέχεται να συμβαίνει το αντίθετο.
Σε συνέντευξή του, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε αναγνωρίσει τα σοβαρά λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ στις πληρωμές του περασμένου Οκτωβρίου, δηλώνοντας ότι θα υπάρξει αναθεώρηση των διαδικασιών, ενώ θα αναζητηθούν λύσεις για τους αγρότες που επλήγησαν από αυτές τις ανωμαλίες.
Ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ και το Μέλλον των Αγροτών
Οι αγρότες αναρωτιούνται πλέον αν θα πρέπει να στείλουν τον λογαριασμό των φορολογικών τροποποιήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεδομένου ότι τα λάθη του οργανισμού είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων. Είναι σαφές ότι οι διορθώσεις και ο επανυπολογισμός των πληρωμών πρέπει να γίνουν με διαφάνεια και δικαιοσύνη, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι παραγωγοί.
Το θέμα παραμένει ανοιχτό, και οι επόμενες κινήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και της κυβέρνησης θα καθορίσουν αν οι αγρότες θα βρουν λύση σε αυτή την κρίση ή αν θα συνεχίσουν να βιώνουν οικονομική αβεβαιότητα.
Αν υποθέσουμε ότι έχει δίκιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ τότε να πληρώσει ο ίδιος τα χρήματα και να κινηθεί εναντίον αυτού η αυτών που υπέγραψαν για τις πληρωμές δηλώνουν οι αγρότες .
Σύντομα θα σας έχουμε νεότερα