Βαμβακοκαλλιεργητές: Κίνδυνος απώλειας της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι...

Η βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, που για δεκαετίες αποτέλεσε τον "λευκό χρυσό" της γεωργίας και στήριγμα για τις αγροτικές περιοχές, βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με μια διπλή απειλή το ρόδινο σκουλήκι, που καταστρέφει τις καλλιέργειες, και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες, που επιδεινώνουν τα προβλήματα.

Οι παραγωγοί στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Λάρισα, Κιλκίς .Κουφάλια και άλλες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκτεταμένες ζημιές από το ρόδινο σκουλήκι. Το έντομο αυτό είναι ύπουλος εχθρός, καθώς οι ζημιές που προκαλεί στα καρύδια δεν είναι εμφανείς με γυμνό μάτι. Οι προνύμφες ανοίγουν μικρές τρύπες, οι οποίες επουλώνονται εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό του καρυδιού σαπίζει και η παραγωγή μειώνεται δραματικά. Οι ειδικοί αναφέρουν πως το ρόδινο σκουλήκι μπορεί να μειώσει τις αποδόσεις έως και 30% σε ορισμένες περιοχές.

Η Κλιματική Κρίση οξύνει τα προβλήματα
Οι συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στις καλλιέργειες, αυξάνοντας το θερμικό στρες των φυτών και καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε ασθένειες και παράσιτα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, της κλιματικής κρίσης και των εντομολογικών προσβολών, έχει φέρει τις βαμβακοκαλλιέργειες σε ένα σημείο καμπής, όπου πολλοί αγρότες σκέφτονται σοβαρά την εγκατάλειψη της παραγωγής.
 

Η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να γίνεται εμφανής στις αποδόσεις. Οι καλλιέργειες στη Θεσσαλία, στη Ροδόπη και στην Ορεστιάδα και στην περιοχή της Ημαθίας καθώς και στα Κουφάλια έχουν δει σημαντική μείωση των αποδόσεων, με πολλούς αγρότες να εκτιμούν ότι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τις απαιτήσεις για την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες, πέρα από την απώλεια της παραγωγής, κινδυνεύουν να χάσουν και τις οικονομικές ενισχύσεις που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί έχουν ήδη αποστείλει επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις αλλά και στους κατά τόπους βουλευτές . Τα προβλήματα είναι σοβαρά τονίζουν και απαιτούν στοχευμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού, τη μείωση της απαιτούμενης ηρτημένης παραγωγής για την ενίσχυση βάμβακος και τη λήψη μέτρων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Οι βαμβακοπαραγωγοί κρούουν των κώδωνα του κίνδυνου  γιατί εάν παραδώσουν την παράγωγη τους το εκκοκκιστήριο είναι αναγκασμένο να στείλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ  τα στοιχεία συγκομιδής με αποτέλεσμα να χαθεί η ειδική ενίσχυση  βάμβακος
Τέλος  οι αγρότες τονίζουν ότι η εγκατάλειψη της βαμβακοκαλλιέργειας θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην τοπική οικονομία όσο αλλά και με κίνδυνο να χαθεί ένα εξαγωγικό προϊόν  και ζητούν λύσεις τώρα, πριν να είναι πολύ αργά. Το μέλλον του "λευκού χρυσού" της Ελλάδας εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις