Copa-Cogeca: Κατά τις εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

Καθώς οι συζητήσεις σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur συνεχίζονται, η Copa-Cogeca, η "ομπρέλα" των ευρωπαϊκών οργανώσεων αγροτών, επιβεβαιώνει και πάλι την έντονη αντίθεσή της στη συμφωνία, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της τις πιθανές επιπτώσεις της στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ.

«Από το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισαγάγει σημαντικά νομοθετικά κείμενα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, όπως η δέσμη μέτρων Fit for 55, η πράξη για την αποκατάσταση της φύσης, η οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές και άλλα που βρίσκονται στα σκαριά. Αυτές οι πρωτοβουλίες που επηρεάζουν το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν εγγυώνται την αμοιβαιότητα με τους εμπορικούς μας εταίρους ή τη συνοχή μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών. Αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία, δίνοντας στους ανταγωνιστές με ασθενέστερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στην αγορά.

Ακόμη και με ένα πρόσθετο μέσο βιωσιμότητας, οι λεπτομέρειες του οποίου παραμένουν ασαφείς, είναι σαφές ότι οι χώρες της Mercosur δεν είναι σε θέση να υιοθετήσουν παρόμοια πρότυπα που επιβάλλονται στους Ευρωπαίους γεωργούς. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια συμφωνία που τιμωρεί τους παραγωγούς της ΕΕ για την τήρηση αυτών των προτύπων, ενώ επιτρέπει τις εισαγωγές από χώρες που δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες απαιτήσεις.

Επιπλέον, η συμφωνία αυτή ενέχει τον κίνδυνο να ενθαρρύνει το εμπόριο προϊόντων που συνδέονται με την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας στις χώρες της Mercosur, ιδίως στη Βραζιλία. Οι επιπτώσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη γεωργία μας. Επιπλέον, πρέπει να εξετάσουμε τις επιπτώσεις στην καλή μεταχείριση των ζώων, καθώς τα πρότυπα που εφαρμόζονται στις χώρες της Mercosur δεν συνάδουν με εκείνα της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειές μας για την προώθηση της ηθικής μεταχείρισης των ζώων.

Επιπλέον, η συμφωνία θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, ιδίως σε σχέση με ευαίσθητα προϊόντα που είναι ζωτικής σημασίας για τους τοπικούς γεωργικούς τομείς. Πράγματι, οι τομείς μας αντιμετωπίζουν ήδη πολλές αβεβαιότητες. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αυξημένες εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων, σε συνδυασμό με ένα ανησυχητικά υψηλό επίπεδο κόστους ενέργειας και λιπασμάτων. Η προσθήκη της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur σε αυτό το πλαίσιο θα επιδείνωνε αυτά τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα, χωρίς να προσφέρει απτές εγγυήσεις προόδου όσον αφορά τη βιωσιμότητα.

Τέλος, ο στρατηγικός διάλογος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναγνωρίσει καλύτερα τη στρατηγική σημασία της γεωργίας και των τροφίμων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, να προβεί σε ενδελεχή επανεξέταση των διαπραγματευτικών στρατηγικών της και να αναθεωρήσει τη μέθοδο διεξαγωγής εκτιμήσεων επιπτώσεων πριν από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις». Η εντολή που χρησιμοποιείται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις χρονολογείται από τον περασμένο αιώνα (1999), ενώ οι παραχωρήσεις για τα ευαίσθητα προϊόντα είχαν αποφασιστεί πριν από την κρίση του Κοβίντ και τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πιθανή ένταξή της στην ΕΕ.

Η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας θα ήταν επομένως αντίθετη με το πνεύμα του στρατηγικού διαλόγου για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και θα έστελνε ένα κακό μήνυμα στην αγροδιατροφική κοινότητα κατά την έναρξη της νέας θητείας της von Der Leyen».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις