Ουκρανία: Μια χώρα σε πλειστηριασμό ξένοι επενδυτές αποκτούν τον έλεγχο της ουκρανικής γης

Η Ουκρανία, εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία, βρέθηκε αντιμέτωπη με μία από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις στη σύγχρονη ιστορία της: την πώληση μεγάλου μέρους της γεωργικής γης της σε ξένες εταιρείες για να χρηματοδοτήσει τις πολεμικές της προσπάθειες. Σύμφωνα με αναφορές, πάνω από το 50% της καλλιεργήσιμης γης της χώρας έχει ήδη περάσει στα χέρια ξένων επενδυτών, κυρίως από τη Δύση, με τιμές πολύ χαμηλότερες από την πραγματική της αξία, δεδομένων των συνθηκών πολέμου.

Από τον Ιούλιο του 2024, τρεις μεγάλες εταιρείες έχουν αποκτήσει περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια γης, αριθμός που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής καλλιεργήσιμης γης της Ουκρανίας, η οποία ανέρχεται σε περίπου 32,7 εκατομμύρια εκτάρια. Οι ξένες εταιρείες εκμεταλλεύονται την οικονομική αδυναμία της χώρας και την ανάγκη της να συγκεντρώσει κεφάλαια για την πολεμική της προσπάθεια, αποκτώντας εκτάσεις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Η πολιτική αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια "αποικιακή" προσέγγιση. Η πώληση της γης σε ξένους επενδυτές θεωρείται από κάποιους ως κίνηση που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την Ουκρανία, ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου. Οι εταιρείες που αποκτούν αυτά τα εδάφη θα ασκούν πλέον σημαντική επιρροή στη γεωργική παραγωγή της χώρας, ενώ τα ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία γίνονται αντικείμενο πίεσης από τις δυτικές κυβερνήσεις για την προστασία των συμφερόντων των εταιρειών τους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Όκλαντ των ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο του 2023, το 28% της καλλιεργήσιμης γης της Ουκρανίας ελεγχόταν ήδη από ξένους επενδυτές, με τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες να είναι εταιρείες από τη Δύση, όπως η NCH Capital από τις ΗΠΑ και η AgroGeneration από τη Γαλλία. Παράλληλα, συμμετέχουν και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως οι Bayer και BASF από τη Γερμανία, καθώς και κρατικά επενδυτικά ταμεία από τη Σαουδική Αραβία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι επενδύσεις αυτές πραγματοποιούνται από γνωστά επενδυτικά κεφάλαια όπως το Vanguard Group και το Norges Bank Investment Management.

Η Ουκρανία σκοπεύει επίσης να ιδιωτικοποιήσει 20 κρατικές επιχειρήσεις για να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια. Η κυβέρνηση του Κιέβου ελπίζει να αντλήσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, με σκοπό να χρηματοδοτήσει τον στρατό της σύμφωνα με τους New York Times .

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις