Τέλος το νυχτερινό ρεύμα όπως το ξέραμε

Από 1η Ιανουαρίου 2025, το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος καταργείται και η ζώνη χαμηλής χρέωσης μεταφέρεται από τις νυχτερινές ώρες στις πρωινές-μεσημεριανές (10:00 - 15:00), όπως εξήγησε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης στην εκπομπή "Update" του ΕΡΤNews.

Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί στην καλύτερη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά, που παράγουν ρεύμα κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, και στην αποφυγή της σπατάλης της.  Παράλληλα,  επιτυγχάνεται  μείωση της χρήσης  θερμικών μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο και λιγνίτη,  οι οποίες  αυξάνουν το κόστος του ρεύματος κατά τις νυχτερινές ώρες.

Όσοι  έχουν νυχτερινό τιμολόγιο, θα μπορούν να  μεταβούν  σε διζωνικό, με  χαμηλότερη χρέωση  από τις 10:00 έως τις 15:00  και  κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης  παρουσίασε  παραδείγματα  μείωσης του  μηνιαίου κόστους  για οικιακές συσκευές με τη χρήση του  νέου  τιμολογίου.  Ωστόσο,  επεσήμανε ότι όσοι δεν μπορούν να μεταφέρουν την κατανάλωση  ενέργειας στις ώρες  χαμηλής  χρέωσης,  θα  επιβαρυνθούν με  αυξημένο κόστος.

Τέλος, αναφέρθηκε στο  "πορτοκαλί"  ή  δυναμικό τιμολόγιο,  το οποίο θα είναι διαθέσιμο  μετά την εγκατάσταση  "έξυπνων"  μετρητών.  Το τιμολόγιο αυτό  θα  ενημερώνει  τους καταναλωτές  για τις  ωριαίες  διακυμάνσεις της τιμής του ρεύματος,  επιτρέποντάς  τους  να  προσαρμόζουν  την  κατανάλωσή  τους  και να  εξοικονομούν  χρήματα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις