Στην έρευνα του διεθνούς οδηγού γεύσεων, η οποία κατατάσσει τους 46 καλύτερους ξηρούς καρπούς παγκοσμίως, το φιστίκι Αιγίνης κατέλαβε την κορυφή, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το τουρκικό φυστίκι Αντέπ από την επαρχία Γκαζιαντέπ.
Ακολουθούν ποικιλίες φυστικιών από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστραλία και την Πορτογαλία.
Στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης βρίσκονται επίσης δύο ακόμη ελληνικές ποικιλίες, το φιστίκι Μεγάρων και το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας.
Για το φιστίκι Αιγίνης, το Taste Atlas σημειώνει: «Αναμφισβήτητα το πιο διάσημο ελληνικό φιστίκι, το φιστίκι Αιγίνης παράγεται από μια μοναδική ποικιλία που καλλιεργείται παραδοσιακά στο νησί της Αίγινας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη φυτεία δημιουργήθηκε το 1896 από τον Νικόλαο Πέρογλου, ο οποίος έφερε τους καρπούς από τη Συρία.
Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και η σύσταση του εδάφους στην Αίγινα προσδίδουν σε αυτά τα φιστίκια το χαρακτηριστικό άρωμα και τη μοναδική γεύση που τα καθιστούν κορυφαία σε όλο τον κόσμο. Η συγκομιδή τους ξεκινά τον Αύγουστο, όταν οι καρποί συλλέγονται με προσοχή, χρησιμοποιώντας μακριά ραβδιά για να μην προκληθεί βλάβη στα δέντρα».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις