Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ελλάδας για την περίοδο 2023-2027 εγκρίθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (CCI: 2023EL06AFSP001) και θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου περιλαμβάνεται η δράση Π3-73-3.2 «Μη παραγωγικές επενδύσεις για την αειφορική διαχείριση και προστασία μεγάλων θηλαστικών (αρκούδα, λύκο, τσακάλι, ελάφι)» με προϋπολογισμό 2.946.692 ευρώ.
Μία από τις επιλέξιμες δαπάνες στο πλαίσιο της δράσης είναι η αγορά και εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροφόρου περίφραξης, εγκεκριμένων με πιστοποίηση CE και σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές CE EN 60335-2-76, που διασφαλίζουν την ασφάλεια και συμμορφώνονται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα συστήματα αυτά είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και τα ζώα, ενώ φέρουν ειδικές προειδοποιητικές ταμπέλες.
Η διαδικασία εφαρμογής αυτών των μέτρων δεν απαιτεί άδεια από τα Δασαρχεία ούτε έκδοση άδειας δόμησης, καθιστώντας την ευκολότερη για τους κτηνοτρόφους. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ήδη ευρέως στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα της μελισσοκομίας, με σημαντικά οφέλη στη μείωση ζημιών από μεγάλα θηλαστικά.
Το μέτρο συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην προστασία της άγριας πανίδας, όπως η αρκούδα, ο λύκος, το τσακάλι και το ελάφι, ενώ παράλληλα ενισχύει την οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και μειώνει τις συγκρούσεις ανθρώπου και άγριων ζώων. Επιπλέον, προλαμβάνει τις ζημιές στην οργανωμένη κτηνοτροφία και τις μικροκαλλιέργειες, περιορίζοντας την ανθρωπογενή θνησιμότητα των ζώων.
Ενδεικτικό είναι ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία κηρύχθηκε πρόσφατα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων, τα ζώα των κτηνοτρόφων που είχαν τοποθετήσει ηλεκτροφόρα κορδόνια δεν προσβλήθηκαν από τη νόσο. Η προστασία αυτή αποδεικνύει τη σημασία του μέτρου για τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας.
Ωστόσο, παρά τη νομοθετική πρόβλεψη και τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρατηρείται αύξηση των καταγγελιών και των διώξεων κτηνοτρόφων από τα κατά τόπους Δασαρχεία, που θεωρούν την εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης παράνομη κατασκευή εντός δασικών εκτάσεων, οδηγώντας σε κατηγορίες βασισμένο σε ένα νόμο του 1979 για παράβαση του άρθρου 71 του ν. 998/1979. Οι κατηγορίες αυτές μπορεί να φτάσουν ακόμη και σε επίπεδο κακουργήματος.
Το Υπουργείο καλείται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος αυτού και να γνωστοποιήσει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για τη στήριξη και την απρόσκοπτη εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των κτηνοτρόφων και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και άγριας ζωής και να εάν θέλουμε την κτηνοτροφία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις