Τσιάρας: Η στήριξη της αλιείας δεν αποτελεί μια υποχρέωση, αλλά πολιτική επιλογή και εθνική δέσμευση

Την σημασία της αλιείας για την Ελλάδα επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ). Όπως χαρακτηριστικά τόνισε  πρόκειται για έναν τομέα που δεν είναι απλώς ένας κλάδος της οικονομίας, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της χώρας, «μια παράδοση που ενώνει γενιές, καθρεφτίζοντας το άρρηκτο δέσιμό μας με τη θάλασσα».

 

Ο Υπουργός σημείωσε ότι για τη σημερινή κυβέρνηση, η στήριξη της αλιείας «δεν αποτελεί μια υποχρέωση, αλλά μια πολιτική επιλογή και εθνική δέσμευση». Η Ελλάδα, με τον μεγαλύτερο επαγγελματικό αλιευτικό στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη Μεσόγειο και όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κλάδος δεν συνεισφέρει μόνο στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, αλλά και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

 

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων που απειλούν τη βιωσιμότητα της αλιείας. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην «κλιματική κρίση, την εξάπλωση εισβολικών ειδών όπως το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος, και την προστασία ευαίσθητων θαλάσσιων ενδιαιτημάτων». Όπως ανέφερε, οι προκλήσεις αυτές απαιτούν «όχι μόνο την τήρηση, αλλά και την ενίσχυση των ελέγχων και των επιθεωρήσεων, ώστε οι αλιευτικές δραστηριότητες να διεξάγονται με απόλυτο σεβασμό προς τα ιχθυοαποθέματα και το περιβάλλον».

Στην ομιλία του, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην επιτυχή εφαρμογή του ΟΣΠΑ, τονίζοντας ότι από το 2015, το σύστημα έχει βοηθήσει την αλιεία στην Ελλάδα να εισέλθει «σε μια νέα ψηφιακή εποχή», αποδεικνύοντας ότι «με τη σωστή καθοδήγηση, οι αλιείς μας μπορούν να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων τους».

 

Ο Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η θεσμοθέτηση των νέων κανόνων αλιείας, που θα αφορούν όχι μόνο τους επαγγελματίες, αλλά και τους ερασιτέχνες αλιείς, και προσέθεσε ότι «με αυτόν τον τρόπο θα αποδεσμεύσουμε πολύτιμους ανθρώπινους πόρους, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και στις περιφερειακές υπηρεσίες αλιείας και στις λιμενικές αρχές».

Σημειώνεται, τέλος,  ότι το αναβαθμισμένο ΟΣΠΑ, το οποίο εντάσσεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, θα προσφέρει στους αλιείς και τους εμπόρους τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν ψηφιακά όλες τις διοικητικές διαδικασίες, χωρίς φυσική παρουσία.

 

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε παρέμβασή του τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον κλάδο της αλιείας, γεγονός που αποδεικνύεται και από την παρουσία του υπουργού Κώστα Τσιάρα στην εκδήλωση. Κάλεσε τους εμπλεκομένους στον αλιευτικό κλάδο να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών, που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι είναι κρίσιμο να προωθηθούν πρακτικές που σέβονται τους φυσικούς πόρους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις