Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά κρίσιμων προκλήσεων: την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, τις ελλείψεις τροφίμων, τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τη συνεχιζόμενη πίεση στους φυσικούς πόρους. Ενώ οι προβληματισμοί αυτοί δεν είναι καινούριοι, οι λύσεις που μπορεί να προσφέρει η βιοτεχνολογία αναδεικνύονται ως ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, η πρόοδος στον τομέα αυτό απαιτεί ταχύτερες και πιο ευέλικτες διαδικασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (COMPET) συνεδρίασε σήμερα, φέρνοντας στο επίκεντρο της ατζέντας το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για την εσωτερική αγορά και τη βιομηχανία συζήτησαν τη βαρύνουσα σημασία της έκθεσης Ντράγκι, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τη βελτίωση της ρύθμισης στην ΕΕ.
Οι προτάσεις για μια Ευρωπαϊκή Βιοοικονομία
Ειδικό ενδιαφέρον προκάλεσαν οι παρεμβάσεις που αφορούσαν τη βιοοικονομία και τη βιοτεχνολογία. Η φινλανδική αντιπροσωπεία παρουσίασε τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής βιοοικονομίας, ενώ η Δανία έφερε στο τραπέζι την πρόταση «Απορρίψτε τα πλήρη οφέλη της επανάστασης της βιοτεχνολογίας».
Οι προτάσεις βρήκαν ευρεία υποστήριξη από χώρες όπως η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Εσθονία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες και η Ιρλανδία.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η ανάγκη επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του επικείμενου ευρωπαϊκού νόμου για τη βιοτεχνολογία. Πέρα από τον τομέα της υγείας, προτάθηκε να περιλαμβάνει τη θαλάσσια βιοτεχνολογία, τα αγροδιατροφικά προϊόντα, καθώς και τις γενικές βιομηχανικές διεργασίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τις προτάσεις, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της βιομηχανίας που βασίζεται σε βιολογικά προϊόντα. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για εξορθολογισμό της πρόσβασης στην αγορά και διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.
Ρυθμιστικά εμπόδια και ο κίνδυνος απώλειας καινοτομίας
Παρά τη δυναμική που αναπτύσσεται στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά ρυθμιστικά εμπόδια. Οι διαδικασίες έγκρισης στην ΕΕ είναι έως και τρεις φορές πιο χρονοβόρες σε σύγκριση με άλλες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ. Αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, καθώς πολλές εταιρείες επιλέγουν να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους σε αγορές με ευνοϊκότερο περιβάλλον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες της και να ενισχύσει τη στρατηγική της για τη βιοτεχνολογία. Ένας ευρύτερος και τολμηρός νόμος για τη βιοτεχνολογία, που θα καλύπτει πολλαπλούς τομείς και θα προωθεί τη βιωσιμότητα, είναι απαραίτητος για να διατηρηθεί η Ευρώπη στην αιχμή της καινοτομίας.
Η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, η επένδυση σε βιολύσεις και η άρση των ρυθμιστικών φραγμών αποτελούν βασικά βήματα προς μια βιώσιμη και ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις