Κάλεσμα στους ευρωπαίους νομοθέτες να τηρήσουν τη δέσμευση για την επίτευξη δικαιότερων και σταθερότερων εισοδημάτων στη γεωργία, ιδίως όσον αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές απηύθυνε το CEJA, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών.
Την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις νομοθετικές προτάσεις της για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής και την ενίσχυση της διασυνοριακής επιβολής κατά των ΜΕΠ.
Το CEJA από την πλευρά της δήλωσε ότι θα προσφέρει συγκεκριμένα εργαλεία στους αγρότες στα μέτωπα της συνεργασίας και της συμβολαιοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων αιτημάτων των νέων αγροτών.
Οι νέοι αγρότες εξακολουθούν να έχουν ερωτήματα
Ωστόσο, το CEJA δήλωσε ότι ορισμένα ερωτηματικά παραμένουν ανοιχτά, ιδίως όσον αφορά την επιβολή των κανόνων κατά των ΟΣΔΕ, οι προκλήσεις των οποίων υπερβαίνουν τις διασυνοριακές εκτιμήσεις.
Η αντιπρόεδρος του CEJA Elisabeth Hiden σχολίασε τις εξελίξεις: «Η έλλειψη βεβαιότητας γύρω από την πρόσβαση σε δίκαια και σταθερά εισοδήματα αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια για την ανανέωση των γενεών στη γεωργία της ΕΕ».
«Με αυτές τις προτάσεις, η Επιτροπή αντιμετωπίζει ορισμένους από τους μοχλούς που έχουμε εντοπίσει για την αντιμετώπιση της ασυμμετρίας της πληροφόρησης και της πίεσης στις τιμές που εμποδίζουν τις νέες γενιές να αποκτήσουν αξιοπρεπή διαβίωση, άρα και να οικοδομήσουν βιώσιμες δραστηριότητες».
Η προτεινόμενη αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) προτείνει μέτρα που ο CEJA χαρακτήρισε «ενδιαφέροντα» για τους νέους αγρότες.
Μεταξύ άλλων, αυτά περιλαμβάνουν ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των γεωργών και στήριξη των νέων γενεών για να συμμετάσχουν σε αυτή, υποχρεωτικές γραπτές συμβάσεις με δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και ενσωμάτωση κοινωνικοοικονομικών στόχων στις συμφωνίες βιωσιμότητας.
Πρόσθετη προσοχή δίνεται στα μέτρα διαχείρισης κρίσεων, τα οποία, σύμφωνα με τον CEJA, συνάδουν με τη βασική προτεραιότητά της κατά την προσεχή εντολή της ΕΕ.
Το συμβούλιο νέων γεωργών πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω εργασία για το τελευταίο, με ανακρίσεις που συνδέονται με την επερχόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ).
Στο μέτωπο της καταπολέμησης των ΟΤΔ, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ επιλέγει να επικεντρωθεί στη λειτουργικοποίηση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών φορέων επιβολής της νομοθεσίας.
Ο CEJA δήλωσε ότι, ενώ απαιτείται καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, «οι διαφορές μεταξύ των εθνικών μεταφορών, η έλλειψη ασφάλισης της ανωνυμίας των καταγγελλόντων, καθώς και η συμπερίληψη της πώλησης κάτω του κόστους στον γκρίζο κατάλογο των ΜΕΔ, παραμένουν αναγκαίες συζητήσεις για το μέλλον».
Ο οργανισμός δήλωσε ότι θα διατηρήσει τις υψηλές φιλοδοξίες του για το μέλλον της οδηγίας και προτίθεται να συμβάλει στην έκθεση αξιολόγησης που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2025.
«Οι νέοι αγρότες της Ευρώπης καλούν τους νομοθέτες να διατηρήσουν το επίπεδο της δέσμευσής τους για την επίτευξη δικαιότερων και σταθερότερων εισοδημάτων στη γεωργία και να καταστήσουν τις αναθεωρήσεις του κανονισμού ΚΟΑ και της οδηγίας UTP ομαλές και αποτελεσματικές», κατέληξε ο CEJA.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις