Οι αγελάδες, οι χοίροι και άλλα αγροτικά ζώα στην Ευρώπη παράγουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου κάθε χρόνο από όλα τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά του μπλοκ, όταν λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος της τροφής τους, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της Greenpeace.
Η αύξηση της παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία έχει κάνει τη γεωργία μια πολύ μεγαλύτερη πηγή εκπομπών, αλλά ενώ οι κυβερνήσεις έχουν στοχεύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μεταφορές στις κλιματικές πολιτικές τους, πρωτοβουλίες για τη μείωση των επιπτώσεων των τροφίμων και της γεωργίας στο κλίμα έχουν καθυστέρησε.
Το 2018, το τελευταίο έτος για το οποίο διατίθενται ακριβή στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, τα ζώα σε αγροκτήματα της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) ήταν υπεύθυνα για το ισοδύναμο περίπου 502 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, κυρίως μέσω του μεθανίου . Αυτό συγκρίνεται με 656 εκατομμύρια διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά της Ευρώπης τον ίδιο χρόνο.
Αλλά όταν υπολογίζονται οι έμμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, χρησιμοποιώντας καθιερωμένες μεθόδους για την εκτίμηση της αποψίλωσης και των αλλαγών στη χρήση γης που σχετίζονται με την καλλιέργεια ζωοτροφών, τότε οι συνολικές ετήσιες εκπομπές ισοδυναμούν με 704 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Οι υπολογισμοί παρατίθενται σε μια νέα έκθεση Greenpeace με τίτλο Farming for Failure, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 9,5% μεταξύ 2007 και 2018, η οποία σύμφωνα με την Greenpeace μεταφράστηκε σε αύξηση των ετήσιων εκπομπών κατά 6%, ή περίπου 39 εκατομμύρια τόνους. Αυτό θα ισοδυναμούσε με το να βάζουμε 8,4 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα στο δρόμο.
Εάν συνεχιστούν αυτές οι αυξήσεις, η ΕΕ έχει ελάχιστες πιθανότητες να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου βάσει της συμφωνίας του Παρισιού. Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ενίσχυσε τους στόχους της για μείωση των εκπομπών, ανακοινώνοντας έναν στόχο 55% περικοπών έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, ως μέρος της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας και πριν από τις βασικές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα το επόμενο έτος.
Ο Μάρκο Κοντιέρο, διευθυντής γεωργικής πολιτικής για την Greenpeace, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ασχοληθούν με τις εκπομπές ζωικού κεφαλαίου ή να αντιμετωπίσουν ελλείποντες στόχους μείωσης του άνθρακα. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χορέψει γύρω από τις κλιματικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας για πολύ καιρό», είπε. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, καθώς και οι αριθμοί: δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη χειρότερη κατάρρευση του κλίματος, εάν οι πολιτικοί υπερασπίζονται τη βιομηχανική παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα εκτρεφόμενα ζώα δεν θα σταματήσουν να γεμίζουν και να ρέουν - ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές στα απαιτούμενα επίπεδα είναι να μειωθεί ο αριθμός τους. "
Η μισή εντατική εκτροφή ζώων θα μείωνε περίπου 250 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, περίπου τις ίδιες με τις συνολικές εκπομπές από τις 11 χώρες με τις χαμηλότερες εκπομπές στην Ευρώπη.
Εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι αγρότες ανέλαβαν δράση, με στόχο να είναι ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα έως το 2040. Η γεωργία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι άμεσα υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το NFU, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη έμμεσες εκπομπές που σχετίζονται με τις ζωοτροφές.
«Εάν θέλουμε να επιτύχουμε [τον στόχο ουδετερότητας άνθρακα], πρέπει να μειώσουμε όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η εστίαση στη βελτίωση της παραγωγικότητας είναι το κλειδί εδώ, παράλληλα με τη διατήρηση και τη βελτίωση της αποθήκευσης άνθρακα σε λιβάδια και την παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας».
Η Greenpeace ζητά τον τερματισμό των δημόσιων επιδοτήσεων για κτηνοτροφία βιομηχανικής κλίμακας στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, στο πλαίσιο των σχεδίων του μπλοκ για μια πράσινη συμφωνία. Μια τέτοια πολιτική είναι απίθανο να κερδίσει μεγάλη εύνοια από τα ισχυρά αγροτικά λόμπι στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πιέσουν να δείξουν πώς μπορούν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ χωρίς μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας στη γεωργία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις