Οι εκπομπές από τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα θα είναι 7-8% χαμηλότερες το 2020 από ό, τι το 2019, αλλά τα περισσότερα έθνη εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να ευθυγραμμίσουν τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας με τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους, προειδοποιεί η Capgemini
Η έκθεση του World Energy Markets Observatory (WEMO) της εταιρείας για το 2020 δημοσιεύθηκε την Τρίτη (3 Νοεμβρίου), παρέχοντας μια ευρεία εικόνα των τάσεων στην παραγωγή, την κατανάλωση και τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την ενέργεια. Η έκθεση καλύπτει μια περίοδο 12 μηνών και λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές από τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα θα είναι 7-8% χαμηλότερες το 2020 από ό, τι το 2019, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τομείς όπως οι μεταφορές και η βαριά βιομηχανία. Σημειώνει ότι αυτή η μείωση είναι άνευ προηγουμένου - οι εκπομπές από τον κλάδο μειώθηκαν μόλις 0,4% σε ετήσια βάση το 2019 - αλλά απίθανο να διαρκέσει. Ο Capgemini πιστεύει ότι οι εκπομπές θα «αυξηθούν πιθανότατα» καθώς οι περιορισμοί κινητικότητας διευκολύνονται, με τα κράτη να αποτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό να αποσυνδέσουν την αύξηση του ΑΕΠ από τις εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια.
Η έκθεση παρέχει μια σειρά από συστάσεις πολιτικής για αγορές με στόχους καθαρού μηδενικού, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, η τελευταία των οποίων έχει εφαρμόσει την αρχή «μην βλάπτει» στο ταμείο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιμετρικά 30% για « φιλικές προς το κλίμα δραστηριότητες.
Περιλαμβάνονται προσκλήσεις για «σημαντική τιμή άνθρακα» και σαφήνεια στις τροχιές τιμολόγησης άνθρακα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Οι τιμές του άνθρακα στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 27 ευρώ ανά τόνο μεταξύ Ιουνίου 2018 και Ιουνίου 2019, αλλά ορισμένοι πράσινοι όμιλοι πιστεύουν ότι θα χρειαστεί μέσος όρος 50 ευρώ έως το 2030 για την ευθυγράμμιση καθαρών μηδέν. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώνει τη μεταβατική περίοδο Brexit, επιτεύχθηκε συμφωνία για μείωση του υφιστάμενου ανώτατου ορίου ETS της ΕΕ κατά 5% εντός ενός έτους, με περαιτέρω μειώσεις να επιβεβαιωθούν.
Η Capgemini ζητά επίσης καλύτερα κίνητρα πολιτικής για όσους επιθυμούν να φέρουν νέες σειρές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας και «ασφαλείς» πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Διαδίκτυο, ή να αυξήσουν το πράσινο υδρογόνο. Το υδρογόνο συχνά αποτελεί λύση για δύσκολους τομείς όπως η αεροπορία, η θέρμανση και η ναυτιλία. Ωστόσο, περισσότερο από το 99% του υδρογόνου που παράγεται παγκοσμίως το 2019 βασίστηκε σε ορυκτά καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο τομέας δεν είναι ακόμη μια ασημένια σφαίρα για την αποκανονισμό.
Η έκθεση συνοψίζει επιπλέον τις ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και την αξιοπιστία του δικτύου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα έθνη φέρνουν σε απευθείας σύνδεση χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χωρητικότητα παραγωγής ορυκτών καυσίμων γρηγορότερα από ό, τι επενδύουν σε αποθήκευση ενέργειας, αναβαθμίσεις δικτύου και τιμολόγια.
«Πολλά ψηφιακά εργαλεία και περιουσιακά στοιχεία είναι ώριμα και διαθέσιμα για να βελτιώσουν την προβλεψιμότητα, την αξιοπιστία, τη σταθερότητα του δικτύου και, τέλος, την ασφάλεια του εφοδιασμού, επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας ενέργειας και κοινής ωφέλειας της Capgemini, Phillipe Vie. Η βελτιωμένη πρόβλεψη παραγωγής και η αποθήκευση ενέργειας μπαταρίας επισημαίνονται ιδιαίτερα.