Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ως μέτοχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να ενθαρρύνουν τις πράσινες επενδύσεις σε χώρες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο απεσταλμένος του κλίματος για τις Κάτω Χώρες, Marcel Beukeboom.
Η Beukeboom μίλησε την Τρίτη (10 Νοεμβρίου) κατά την έναρξη της δήλωσης για μια ανθεκτική ανάκαμψη από τον Συνασπισμό Υψηλών Φιλοδοξιών, μια ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών υπό την ηγεσία των Νήσων Μάρσαλ, η οποία συγκροτήθηκε πριν από τη συνάντηση της UNFCCC του 2015 στο Παρίσι.
«Μπορούμε να καθίσουμε μακροπρόθεσμα στις παλιές ρυπογόνες οικονομίες που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν ή μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε ως ευκαιρία να πηδήσουμε μπροστά και να επενδύσουμε σε ένα μέλλον που θέλουμε, το οποίο είναι το ίδιο για όλους μας, καθαρότερο και πιο δίκαιο;» Ρώτησε ο Beukeboom.
«Συχνά οι φτηνές πηγές ενέργειας πρέπει να αντικατασταθούν από κάτι άλλο και αυτό είναι κάτι όπου μπορούμε να εργαστούμε επενδύοντας σε εναλλακτικές λύσεις που είναι βιώσιμες», είπε.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες στον παγκόσμιο νότο πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και το COVID.
Ωστόσο, υπάρχουν σαφή οφέλη πίσω από μια παγκόσμια ανταπόκριση στο COVID και την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας και της βελτίωσης της υγείας, σύμφωνα με την Agripina Jenkins Rojas, σύμβουλο για το κλίμα της Κόστα Ρίκα.
«Ναι, υπάρχουν κάποιοι από εμάς που θα χρειαστούν περισσότερη βοήθεια. Νομίζω ότι το COVID-19 έχει δείξει ότι υπάρχουν πληθυσμοί, υπάρχουν χώρες που επηρεάζονται πιο έντονα, αλλά όλοι αισθανόμαστε τον πόνο και μόνο με τη συνένωση μπορούμε να φτάσουμε στο μέλλον που όλοι χρειαζόμαστε », είπε.
«Εάν μεταβούμε στη χρήση της πράσινης ενέργειας, έχουμε πολλά οφέλη από την άποψη του συναλλάγματος, από την άποψη των ευκαιριών οικονομικής ανάπτυξης, από την άποψη ενός γενικά καθαρότερου περιβάλλοντος, οπότε δεν βλέπουμε τον στόχο ως υπερβολική πίεση, »Είπε ο Leon Charles, ένας από τους έμπειρους επαγγελματίες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Καραϊβικής.
Η νέα δήλωση του High Ambition Coalition, η οποία είναι ανοικτή για υπογραφή από τις χώρες έως τον Δεκέμβριο, ζητά να εκκαθαριστεί το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών για να μπορέσουν να ανακάμψουν πιο πράσινα από την κρίση COVID.
Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις στη λήψη χρηματοδότησης λόγω προϋποθέσεων όπως τα όρια του ΑΕΠ, τα οποία αποκλείουν αυτόματα ορισμένες μικρές και αναπτυσσόμενες χώρες.
«Κράτη σαν τη δική μου δεν προκάλεσαν την κλιματική κρίση, αλλά είμαστε οι πρώτοι που αισθανόμαστε τις επιπτώσεις του. Οι ευάλωτες κοινότητες σε όλο τον κόσμο θέλουν να επενδύσουν σε μια πράσινη ανάκαμψη, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς επαρκείς πόρους και ενώ φέρουν το βαρύ φορτίο του χρέους », δήλωσε ο υπουργός Κρίστοφερ Λόακ από τη Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι οικονομικοί οργανισμοί ακούνε.
Ο Loeak, ένας από τους υπογράφοντες, υποστήριξε ότι η δήλωση θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι τα μέλη είναι σοβαρά για την οικοδόμηση καλύτερης καλύτερης και προέτρεψε περισσότερες χώρες να την υπογράψουν.
«Αυτή η κρίση κατέστησε σαφές ότι η ανθρώπινη υγεία και η υγεία του πλανήτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η ανάκαμψή μας μπορεί και πρέπει να μας καθοδηγήσει για ένα πιο ασφαλές μέλλον », είπε.
«Όλοι πρέπει να τρέχουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Κάθε άτομο ως άτομο, κάθε κοινότητα, κάθε έθνος θα πρέπει να πηγαίνει όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να φτάσουμε σε έναν πλανήτη που είναι ασφαλής για όλους μας, κοινότητες που είναι υγιείς επειδή όλοι έχουμε παιδιά που θα ζουν αυτόν τον πλανήτη αφού φύγουμε και εγώ, για ένα, θέλω να βεβαιωθώ ότι το παιδί μου βρίσκεται σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον », δήλωσε η Tina Stege, απεσταλμένη του κλίματος της Δημοκρατίας των Νήσων Μάρσαλ.
Η δήλωση δεσμεύεται επίσης ότι το 60% των δαπανών ανάκαμψης θα δαπανηθούν σε έργα φιλικά προς το κλίμα και τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων άνθρακα και ορυκτών καυσίμων και καλεί τις χώρες να επιδιώξουν τον στόχο της θέρμανσης της συμφωνίας του Παρισιού 1.5, καθιστώντας τον απαραίτητο και δυνατό.
Ζητεί από τα διμερή και διεθνή χρηματοδοτικά ιδρύματα ανάπτυξης να διασφαλίσουν ότι οι χώρες έχουν την απαραίτητη ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν τόσο το COVID όσο και την πράσινη ανάκαμψη, εξετάζοντας σχέδια όπως η ανταλλαγή χρεών για τη φύση.
Την Τετάρτη (12 Νοεμβρίου), οι τράπεζες δημόσιας ανάπτυξης στον κόσμο, οι οποίες από κοινού επενδύουν το 10% του συνόλου των παγκόσμιων επενδύσεων από ιδιωτικές και δημόσιες πηγές, δεσμεύτηκαν να ευθυγραμμίσουν το έργο τους με τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά δεν υπήρξε σταθερή δέσμευση για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι θα ενισχύσει τις επενδύσεις στην Αφρική και στην Ευρωπαϊκή Γειτονιά, συνάπτοντας δέκα συμφωνίες χρηματοοικονομικής εγγύησης που αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις