Περιβάλλον: Το καλό που έφερε η πανδημία
Περιβάλλον

Συγκεκριμένα, οι ημερήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τη διάρκεια της φάσης των αυστηρότερων περιορισμών λόγω κορωνοϊού έχουν μεν μειωθεί μέχρι τώρα έως και 17% παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), ο οποίος εδρεύει στην Γενεύη

Όπως ανακοίνωσε ο WMO, ο ετήσιος μέσος όρος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να μειωθεί τελικώς φέτος μεταξύ 4,2 και 7,5%.

Το κακό ωστόσο είναι ότι η μείωση των εκπομπών το 2020 είναι όμως μόνο μια «απειροελάχιστη πτώση» στην ανοδική καμπύλη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτερι Τάαλας.

Το 2019, η παγκόσμια μέση συγκέντρωση CO2 έσπασε το όριο των 410 ppm (σωματίδια ανά εκατομμύριο σωματίδια) για πρώτη φορά. Πιο συγκεκριμένα, η συγκέντρωση CO2 το 2019 ήταν 410,5 ppm, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια (2018 και 2017) ήταν 407,9 και 405,5 ppm αντίστοιχα.

«Τα νέα στοιχεία, δυστυχώς, δεν αποτελούν έκπληξη. Η (απειροελάχιστη) μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω του κορωνοϊού δεν αποτελεί καμία βιώσιμη ανακούφιση για τον πλανήτη. Για την προστασία του κλίματος, χρειαζόμαστε λύσεις που να λειτουργούν μακροπρόθεσμα. Τώρα εξαρτάται εάν θα τεθούν οι βάσεις, ώστε η Γερμανία και η Ευρώπη να βγουν από την κρίση μπαίνοντας στο σωστό δρόμο όσον αφορά στην πολιτική για το κλίμα. Εμείς οι Ευρωπαίοι μπορούμε και πρέπει να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη λύσεων για μια οικονομία φιλική προς το κλίμα», δήλωσε η σοσιαλδημοκράτης (SPD) ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις