Καθώς το 2020 πλησιάζει, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν στείλει ένα μήνυμα για την προθυμία τους να εντείνουν τις κλιματικές φιλοδοξίες τους, σε μια εικονική εκδήλωση που γιορτάζει την πέμπτη επέτειο της Συμφωνίας του Παρισιού.
75 παγκόσμιοι ηγέτες μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Πάπα Φραγκίσκο παρουσίασαν αυστηρότερα σχέδια και δεσμεύσεις για τη μείωση του άνθρακα για προσαρμογή στις κλιματικές επιπτώσεις σε ένα εξάωρο μαραθώνιο.
Συνολικά, 45 χώρες παρουσίασαν ενισχυμένα σχέδια για το κλίμα το 2030, με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να υπόσχονται πιο φιλόδοξους στόχους το επόμενο έτος. 24 ηγέτες υποσχέθηκαν να μειώσουν τις εκπομπές στο μηδέν και 20 έθνη ανακοίνωσαν ισχυρότερα σχέδια προσαρμογής και ανθεκτικότητας.
Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος, πολλά από τα κράτη αναμένεται να καλύψουν το χάσμα μεταξύ του τρέχοντος επιπέδου φιλοδοξίας και του τι απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Η υποστήριξη στα ευάλωτα έθνη για να αυξήσουν τη φιλοδοξία τους σε μια εποχή που ο Covid-19 τους άφησε βαθιά στο χρέος ήταν σε μεγάλο βαθμό απουσιάζει.
«Είμαστε στην αρχή του δρόμου. Είναι δρόμος ελπίδας αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να μετατρέψουμε την ελπίδα σε πραγματικότητα », δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
Η δέσμευση της Αργεντινής να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 σημαίνει ότι περισσότερες από τις μισές χώρες της G20 θα καλυφθούν από έναν καθαρό στόχο μηδέν, εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακολουθήσει την δική του εκλογική υπόσχεση το επόμενο έτος.
Η Τζαμάικα, ο Παναμάς, οι Μαλδίβες, το Μαλάουι, το Νεπάλ και το Βατικανό προσχώρησαν σε μια αυξανόμενη ομάδα εθνών με στόχο τη μείωση των εκπομπών στο μηδέν κατά το πρώτο μισό του αιώνα.
Ο Guterres προειδοποίησε ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εκπομπούς του κόσμου δεν είχαν ακόμη αποδείξει ότι ήταν έτοιμοι να ανεβούν.
Η Αυστραλία, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Βραζιλία ήταν μεταξύ των μεγάλων εκπομπών που απουσίαζαν από τη σύνοδο κορυφής - δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο σημείο αναφοράς για τη συμμετοχή.
Η Κίνα απέτυχε να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το κλίμα το 2030 που αντικατοπτρίζει τον μακροπρόθεσμο στόχο της ουδετερότητας του άνθρακα. Αντ 'αυτού, η πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου Xi Jinping υποσχέθηκε μια σταδιακή ενίσχυση του κλιματικού σχεδίου της Κίνας για το κλίμα το 2030, χωρίς να αναφέρουμε τον περιορισμό του άνθρακα.
Σε αυτό το μέτωπο, το Πακιστάν έκλεψε το σόου ανακοινώνοντας ότι θα σταματήσει να κατασκευάζει νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας άνθρακα και να περιστρέφεται για καθαρή ενέργεια. Υποσχέθηκε να παράγει το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.
Η δέσμευση θα μπορούσε να ακυρώσει την 6GW, η οποία θα διπλασίασε την ικανότητα άνθρακα του Πακιστάν, σύμφωνα με τον Chris Littlecott, αναπληρωτή διευθυντή στο think tank E3G
Σε μια ειλικρινή αντανάκλαση του επιτεύγματος της συνόδου κορυφής, ο υποψήφιος πρόεδρος της COP26, Alok Sharma, δήλωσε ότι ενώ έχει σημειωθεί «πραγματική πρόοδος», τα έθνη δεν είχαν κάνει αρκετά για να βάλουν τον κόσμο σε καλό δρόμο για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5C - τον σκληρότερο στόχο του Παρισιού συμφωνία.
«Όσο ενθαρρυντική είναι όλη αυτή η φιλοδοξία, δεν αρκεί. Και το ρολόι συνεχίζει να χτυπάει », είπε.
Εκθέτοντας το σχέδιό του για το έργο που βρίσκεται μπροστά, ο Sharma είπε ότι «χρειάστηκε μια αλλαγή βήματος» στις προσπάθειες κοπής άνθρακα για να φτάσει στον 1.5C. Αυτό έπρεπε να περιλαμβάνει πολιτικές όπως η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, είπε.
Ο Sharma πρόσθεσε ότι η «ενίσχυση της προσαρμογής» και η «ροή χρηματοδότησης» ήταν καθοριστικής σημασίας για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας στην COP26 στη Γλασκώβη και υποσχέθηκε να συγκληθούν μεγάλες οικονομίες για να σημειώσουν πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα μέσω της προεδρίας της G7 του Ηνωμένου Βασιλείου το επόμενο έτος.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις