Μια έρευνα ενίσχυσε τους ισχυρισμούς ορισμένων επιστημόνων, που υποστηρίζουν πως τα φυτά διαθέτουν κάποιου είδους νοημοσύνη.
Ο βοτανολόγος Paco Calvo από το Πανεπιστήμιο της Murcia στην Ισπανία διεξήγαγε προσφάτως ένα πείραμα, στο οποίο παρατήρησε και κατέγραψε τις «κινήσεις» ενός γαλλικού είδους αναρριχώμενου φασολιού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το φυτό είχε κοντά του ένα στύλο πάνω στον οποίο μπορούσε να αναρριχηθεί, ενώ σε άλλες όχι.
Μαζί με τον βοτανολόγο Vincente Raja του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας Rotman του Λονδίνου, ο Calvo φωτογράφισε λεπτό προς λεπτό την ανάπτυξη των φασολιών και στη συνέχεια ανέλυσε την δυναμική της.
Το πείραμα έδειξε ότι η ανάπτυξη των φασολιών ήταν περισσότερο ελεγχόμενη και προβλέψιμη όταν υπήρχε ο στύλος, με τους δυο επιστήμονες να κάνουν λόγο για δείγματα «περίπλοκης συμπεριφοράς» των φυτών.
«Η μόνη διαφορά με αντίστοιχες συμπεριφορές ανθρώπων- π.χ. όταν πρέπει να περπατήσουν κάπου, όπου υπάρχει ένα εμπόδιο- έγκειται στο ότι η νοημοσύνη των φυτών δε βασίζεται σε νευρώνες και τις μεταξύ τους συνάψεις», λέει ο Calvo.
«Δεν πρόκειται για μια απλώς προσαρμοστική συμπεριφορά. Είναι προσεκτική, στοχοπροσηλωμένη και πολύ ευέλικτη», προσθέτει.
Η θεωρία του Calvo ήρθε αντιμέτωπη με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από τους συναδέλφους του, οι οποίοι επιφυλάσσονται από το να αποδώσουν τη συμπεριφορά των φυτών στην νοημοσύνη.
«Για πάνω από έναν αιώνα, οι επιστήμονες γνωρίζουν πως τα φυτά διαισθάνονται ορισμένα στοιχεία του περιβάλλοντός τους και ανταποκρίνονται σε αυτά, και το πώς ακριβώς το κάνουν είναι ένα ενεργό κομμάτι της τρέχουσας έρευνας».
«Εάν κάποιος επιλέγει να το βαφτίσει αντίληψη ή νοημοσύνη εξαρτάται πλήρως από το πώς ορίζει τις συγκεκριμένες έννοιες», λέει ο Αμερικανός επιστήμονας Rick Karban.
Πάνω σε αυτό, ο Calvo και οι συνεργάτες του ανταπαντούν με μια θεωρία προσδιορισμού του βαθμού συνειδητότητας ενός ανθρώπινου (ή άλλου) οργανισμού, με βάση την πολυπλοκότητα με την οποία συνεργάζονται τα διαφορετικά μέρη από τα οποία αποτελείται.
Η θεωρία αυτή έχει επίσης αμφισβητηθεί, αλλά ο Calvo δηλώνει πως δεν πρόκειται να το βάλει κάτω.
Ο επιστήμονας λέει πως δεν έχει πρόβλημα με το να διαψευστεί, μέσω πειραμάτων όμως, και όχι θεωριών.
Έτσι, σκοπεύει να προτείνει την διεξαγωγή περαιτέρω τεστ, προκειμένου το ζήτημα περί νοημοσύνης των φυτών να λυθεί οριστικά.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις